Wykonanie

Proste danie, które jest atrakcyjne dla dzieci :) Taki oto
ziemniaki znalazła tutaj . Wystarczy je ponacinać, pokroić pozostałe warzywa i umieścić wszystko w piekarniku. U nas dodatkowo podałam sos z
soczewicy czerwonej (doprawiony
czosnkiem), można zrobić też sos na bazie
jogurtu (jeszcze szybciej), albo np. taki, wegański, na bazie
nerkowców. Miłej niedzieli!Składniki:wyszorowane
ziemniaki (ilość dowolna, w zależności od możliwości jedzących)2-3
marchewki, pokrojone w słupki1
pietruszka, pokrojona w słupkikawałek
selera, pokrojonego w słupki2-3 małe
buraczki, pokrojone w słupki1
cebula, posiekana w
pióra1 małe
jabłko, pokrojone w słupki
oliwa /masło sklarowane1 filiżanka
soczewicy czerwonejprzyprawy:
sól morska,
pieprz (użyłam kolorowego, świeżo mielonego),
czosnek,
pietruszka zielonaWyszorowane
ziemniaki nacinałam nożem w małych odstępach - tak, by nie przeciąć ich do końca. Ułożyłam na blasze do pieczenia. Posypałam
solą i
pieprzem. Polałam
oliwą /rozpuszczonym sklarowanym
masłem.Pozostałe warzywa wrzuciłam do naczynia żaroodpornego, doprawiłam
solą i
pieprzem, dodałam
masło sklarowane, wymieszałam i wstawiłam na blachę obok
ziemniaków.Piekarnik nagrzałam do 200 stopni (z termoobiegiem). Wstawiłam warzywa i piekłam ok. 20-25 minut. Bez użycia termoobiegu trwa to ok. 35-40 minut.W czasie gdy warzywa się piekły przygotowałam sos - ugotowałam
soczewicę w 2 filiżankach
wody. Po ugotowaniu doprawiłam
czosnkiem oraz drobno posiekaną
pietruszką.