ßßß
Proste danie, które jest atrakcyjne dla dzieci :) Taki oto ziemniaki znalazła tutaj . Wystarczy je ponacinać, pokroić pozostałe warzywa i umieścić wszystko w piekarniku. U nas dodatkowo podałam sos z soczewicy czerwonej (doprawiony czosnkiem), można zrobić też sos na bazie jogurtu (jeszcze szybciej), albo np. taki, wegański, na bazie nerkowców. Miłej niedzieli!Składniki:wyszorowane ziemniaki (ilość dowolna, w zależności od możliwości jedzących)2-3 marchewki, pokrojone w słupki1 pietruszka, pokrojona w słupkikawałek selera, pokrojonego w słupki2-3 małe buraczki, pokrojone w słupki1 cebula, posiekana w pióra1 małe jabłko, pokrojone w słupkioliwa /masło sklarowane1 filiżanka soczewicy czerwonejprzyprawy: sól morska, pieprz (użyłam kolorowego, świeżo mielonego), czosnek, pietruszka zielonaWyszorowane ziemniaki nacinałam nożem w małych odstępach - tak, by nie przeciąć ich do końca. Ułożyłam na blasze do pieczenia. Posypałam solą i pieprzem. Polałam oliwą /rozpuszczonym sklarowanym masłem.Pozostałe warzywa wrzuciłam do naczynia żaroodpornego, doprawiłam solą i pieprzem, dodałam masło sklarowane, wymieszałam i wstawiłam na blachę obok ziemniaków.Piekarnik nagrzałam do 200 stopni (z termoobiegiem). Wstawiłam warzywa i piekłam ok. 20-25 minut. Bez użycia termoobiegu trwa to ok. 35-40 minut.W czasie gdy warzywa się piekły przygotowałam sos - ugotowałam soczewicę w 2 filiżankach wody. Po ugotowaniu doprawiłam czosnkiem oraz drobno posiekaną pietruszką.