ßßß
Nasz ulubiony, wegański bigos. Z dodatkiem soczewicy, słodzony marchewką i suszonymi śliwkami. Smakuje całej rodzinie! Polecamy...Składniki:1 kg kapusty kiszonej, opłukanej i lekko posiekanej1 cebula, posiekana w kostkę1 duża marchew, starta na grubych oczkachgarść suszonych grzybów, namoczonych przynajmniej na 3-4 godziny10-12 suszonych śliwek, posiekanych w plastry1 szkl soczewicy zielonej, namoczonej1 łyżeczka cukru nierafinowanego2 łyżeczki skrobi kukurydzianej2 łyżki sosu sojowego2 ząbki czosnku2 łyżki oliwyprzyprawy: sól morska, liść laurowy, ziele angielskie, tymianek, lubczyk, pieprz ziołowyZaczynam od ugotowania soczewicy. Grzyby gotuję ok. 30 minut. Odstawiam.Cebulę smażę na oliwę, dodaję marchew i kapustę oraz przyprawy, zalewam wodą (ok. 2-3 szkl, tak by sięgała nieco ponad poziom warzyw) i gotuję ok. 30 minut. Pod koniec dodaję śliwki oraz odcedzone grzyby (płyn, ok. 1.5 szkl zostawiam i dodaję potem do bigosu).Do wywaru z grzybów dodaję czosnek, 1 łyżeczkę cukru oraz skrobię kukurydzianą; zagotowuję i dodaję do warzyw wraz z ugotowaną soczewicą. Gotuję na wolnym ogniu ok. 15 minut. Doprawiam sosem sojowym. Podaję z chlebem lub ziemniakami.