ßßß Cookit - przepis na Wegański bigos. Z soczewicą, grzybami i śliwkami suszonymi

Wegański bigos. Z soczewicą, grzybami i śliwkami suszonymi

nazwa

Wykonanie

Nasz ulubiony, wegański bigos. Z dodatkiem soczewicy, słodzony marchewką i suszonymi śliwkami. Smakuje całej rodzinie! Polecamy...
Składniki:
1 kg kapusty kiszonej, opłukanej i lekko posiekanej
1 cebula, posiekana w kostkę
1 duża marchew, starta na grubych oczkach
garść suszonych grzybów, namoczonych przynajmniej na 3-4 godziny
10-12 suszonych śliwek, posiekanych w plastry
1 szkl soczewicy zielonej, namoczonej
1 łyżeczka cukru nierafinowanego
2 łyżeczki skrobi kukurydzianej
2 łyżki sosu sojowego
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
przyprawy: sól morska, liść laurowy, ziele angielskie, tymianek, lubczyk, pieprz ziołowy
Zaczynam od ugotowania soczewicy. Grzyby gotuję ok. 30 minut. Odstawiam.
Cebulę smażę na oliwę, dodaję marchew i kapustę oraz przyprawy, zalewam wodą (ok. 2-3 szkl, tak by sięgała nieco ponad poziom warzyw) i gotuję ok. 30 minut. Pod koniec dodaję śliwki oraz odcedzone grzyby (płyn, ok. 1.5 szkl zostawiam i dodaję potem do bigosu).
Do wywaru z grzybów dodaję czosnek, 1 łyżeczkę cukru oraz skrobię kukurydzianą; zagotowuję i dodaję do warzyw wraz z ugotowaną soczewicą. Gotuję na wolnym ogniu ok. 15 minut. Doprawiam sosem sojowym. Podaję z chlebem lub ziemniakami.
Źródło:http://tysiacsmakow.blogspot.com/2013/11/weganski-bigos-z-soczewica-grzybami-i.html