Wykonanie

Nasz ulubiony, wegański bigos. Z dodatkiem
soczewicy, słodzony
marchewką i
suszonymi śliwkami. Smakuje całej rodzinie! Polecamy...Składniki:1 kg
kapusty kiszonej, opłukanej i lekko posiekanej1
cebula, posiekana w kostkę1 duża
marchew, starta na grubych oczkachgarść
suszonych grzybów, namoczonych przynajmniej na 3-4 godziny10-12 suszonych
śliwek, posiekanych w plastry1 szkl
soczewicy zielonej, namoczonej1 łyżeczka
cukru nierafinowanego2 łyżeczki
skrobi kukurydzianej2 łyżki
sosu sojowego2 ząbki
czosnku2 łyżki
oliwyprzyprawy:
sól morska,
liść laurowy,
ziele angielskie,
tymianek,
lubczyk,
pieprz ziołowyZaczynam od ugotowania
soczewicy.
Grzyby gotuję ok. 30 minut. Odstawiam.
Cebulę smażę na
oliwę, dodaję
marchew i
kapustę oraz
przyprawy, zalewam
wodą (ok. 2-3 szkl, tak by sięgała nieco ponad poziom warzyw) i gotuję ok. 30 minut. Pod koniec dodaję
śliwki oraz odcedzone
grzyby (płyn, ok. 1.5 szkl zostawiam i dodaję
potem do bigosu).Do
wywaru z
grzybów dodaję
czosnek, 1 łyżeczkę
cukru oraz
skrobię kukurydzianą; zagotowuję i dodaję do warzyw wraz z ugotowaną
soczewicą. Gotuję na wolnym ogniu ok. 15 minut. Doprawiam
sosem sojowym. Podaję z
chlebem lub
ziemniakami.