Wykonanie

Pyszne kotlety - z dużą ilością
pietruszki zielonej, przyprawione
czosnkiem. Niebo w gębie ;) Wszystkim nam bardzo smakowały... Jak zwykle, kiedy zrobię kotlety - muszę do nich podać
ziemniaki. Tak najbardziej lubi moja starsza córeczka. Dodatkowo zrobiłam
marchewkę na gęsto z dodatkiem
imbiru, a dla tych, którzy za ugotowaną
marchewką nie przepadają, mieliśmy jeszcze
sałatkę z
buraczków z
chrzanem...Składniki (na 12-14 kotletów):500g
pieczarek, obranych i startych na grubych oczkachpęczek
pietruszki, posiekanej1 szkl
kaszy jaglanej, opłukanej i ugotowanej w 2.5 szkl osolonej
wody1 mała
cebula, posiekana2 ząbki
czosnku, zmiażdżone2 łyżki
oliwyolej z pestek
winogron do smażenia
bułka tarta do obtoczenia (użyłam
bułki mieszanej z
siemieniem lnianym)
przyprawy:
sól morska,
pieprz ziołowyCebulę zeszkliłam na
oliwie, dodałam do niej starte
pieczarki,
sól i
pieprz - dusiłam na wolnym ogniu kilka minut, po czym wymieszałam z ugotowaną
kaszą jaglaną i
pietruszka. Odstawiłam do ostudzenia, a następnie formowałam kotleciki, obtaczając je w
bułce tartej. Kotlety schłodziłam w lodówce (ok. 30-40 minut). Smażyłam na
oleju z pestek
winogron aż się zezłociły.Podałam z
pure ziemniaczanym i
marchewką na gęsto z
imbirem, a także z niewidoczną na zdjęciu
sałatką z
buraków.