ßßß
Pyszne kotlety - z dużą ilością pietruszki zielonej, przyprawione czosnkiem. Niebo w gębie ;) Wszystkim nam bardzo smakowały... Jak zwykle, kiedy zrobię kotlety - muszę do nich podać ziemniaki. Tak najbardziej lubi moja starsza córeczka. Dodatkowo zrobiłam marchewkę na gęsto z dodatkiem imbiru, a dla tych, którzy za ugotowaną marchewką nie przepadają, mieliśmy jeszcze sałatkę z buraczków z chrzanem...Składniki (na 12-14 kotletów):500g pieczarek, obranych i startych na grubych oczkachpęczek pietruszki, posiekanej1 szkl kaszy jaglanej, opłukanej i ugotowanej w 2.5 szkl osolonej wody1 mała cebula, posiekana2 ząbki czosnku, zmiażdżone2 łyżki oliwyolej z pestek winogron do smażeniabułka tarta do obtoczenia (użyłam bułki mieszanej z siemieniem lnianym)przyprawy: sól morska, pieprz ziołowyCebulę zeszkliłam na oliwie, dodałam do niej starte pieczarki, sól i pieprz - dusiłam na wolnym ogniu kilka minut, po czym wymieszałam z ugotowaną kaszą jaglaną i pietruszka. Odstawiłam do ostudzenia, a następnie formowałam kotleciki, obtaczając je w bułce tartej. Kotlety schłodziłam w lodówce (ok. 30-40 minut). Smażyłam na oleju z pestek winogron aż się zezłociły.Podałam z pure ziemniaczanym i marchewką na gęsto z imbirem, a także z niewidoczną na zdjęciu sałatką z buraków.