ßßß Cookit - przepis na Kotlety pieczarkowo-jaglane. Z dużą ilością pietruszki

Kotlety pieczarkowo-jaglane. Z dużą ilością pietruszki

nazwa

Wykonanie

Pyszne kotlety - z dużą ilością pietruszki zielonej, przyprawione czosnkiem. Niebo w gębie ;) Wszystkim nam bardzo smakowały... Jak zwykle, kiedy zrobię kotlety - muszę do nich podać ziemniaki. Tak najbardziej lubi moja starsza córeczka. Dodatkowo zrobiłam marchewkę na gęsto z dodatkiem imbiru, a dla tych, którzy za ugotowaną marchewką nie przepadają, mieliśmy jeszcze sałatkę z buraczków z chrzanem...
Składniki (na 12-14 kotletów):
500g pieczarek, obranych i startych na grubych oczkach
pęczek pietruszki, posiekanej
1 szkl kaszy jaglanej, opłukanej i ugotowanej w 2.5 szkl osolonej wody
1 mała cebula, posiekana
2 ząbki czosnku, zmiażdżone
2 łyżki oliwy
olej z pestek winogron do smażenia
bułka tarta do obtoczenia (użyłam bułki mieszanej z siemieniem lnianym)
przyprawy: sól morska, pieprz ziołowy
Cebulę zeszkliłam na oliwie, dodałam do niej starte pieczarki, sól i pieprz - dusiłam na wolnym ogniu kilka minut, po czym wymieszałam z ugotowaną kaszą jaglaną i pietruszka. Odstawiłam do ostudzenia, a następnie formowałam kotleciki, obtaczając je w bułce tartej. Kotlety schłodziłam w lodówce (ok. 30-40 minut). Smażyłam na oleju z pestek winogron aż się zezłociły.
Podałam z pure ziemniaczanym i marchewką na gęsto z imbirem, a także z niewidoczną na zdjęciu sałatką z buraków.
Źródło:http://tysiacsmakow.blogspot.com/2013/11/kotlety-pieczarkowo-jaglane-z-duza.html