Wykonanie
Nawiązałam ostatnio współpracę z firmą SKWORCU . Jest to sklep internetowy, który oferuje
przyprawy,
herbaty,
kawy,
bakalie,
miody. Wybór jest naprawdę duży, a ceny - w porównaniu z różnymi sklepami stacjonarnymi oferującymi podobne produkty - niskie. Do testowania otrzymałam następujące produkty:

A dokładniej:
Czarnuszka nazywana jest czarnym
kminem, a także „złotem Faraonów”.
Przyprawę stanowią czarne nasionka mające charakterystyczny smak-słodkawy, ale ostry i lekko
palący oraz swoisty zapach. Aby uwydatnić jej specyficzny smak należy ja uprażyć. O
czarnuszce często
mówi się, że leczy wszystko prócz śmierci. Jej zasługi dla ludzkiego zdrowia są trudne do przewartościowania.Składniki
czarnuszki oddziałują wyjątkowo pozytywnie na podstawowe układy organizmu:układ trawienny (jama ustna, przełyk, żołądek, trzustka, wątroba, jelita),układ krążenia
krwi i limfy,układ oddechowy (nos, gardło, krtań, płuca),układ mięśniowo-szkieletowy (mięśnie, kości, stawy, więzadła, ścięgna),układ moczowy (nerki, moczowody, pęcherz),narządy zmysłów (wzrok, słuch, smak, dotyk),układ immunologiczny (regulacja i harmonizacja, tłumienie nadmiernych reakcji prowadzących do
agresji autoimmunologicznych, stabilizowanie błon komórkowych, co zmniejsza podatność na alergie).

Agar to bezbarwna, żelująca substancja z ośmiu rodzajów
morskich glonów. Już ponad 2 tys. lat temu był używany przez Chińczyków i Japończyków, a następnie inne narody Azji ze względu na wspaniałe wartości zdrowotne,wysoką zawartość minerałów, witamin i protein.Posiada wysoką zawartość
jodu, wapna i żelaza . W pełni wegański agar używany jest w kuchni zamiast
żelatyny. Z jego dodatkiem można przyrządzać desery oraz
galaretki. Jest polecany osobom z nadwagą, ponieważ ma
zerową wartość energetyczn ą.Agar należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Można rozpuszczać go w wodzie, wywarach warzywnych lub
owocowych oraz sokach.

Orzeszki
Kemiri to niezwykłe
orzechy pochodzące aż z Malezji. Kształtem przypominają one
orzechy macadamia, są jednak nieco mniejsze. Od dawna znajdują zastosowanie w kuchni malajskiej, indonezyjskiej i hawajskiej. Doskonale współgrają z
ryżem warzywami i pastą
krewetkową oraz
owocami morza.
Pistacje to smaczna i pożywna przekąska.
Orzeszki pistacjowe to
owoce pistacji właściwej (
Pistacia vera), niewysokiego drzewa, które naturalnie występuje przede wszystkim na górzystych terenach Turkmenistanu,
Iranu i Afganistanu.
Owoce mają postać owalnego pestkowca przypominającego nieco
oliwkę.
Pistacje oprócz wyjątkowych walorów
smakowych, wykazują również szereg właściwości zdrowotnych. Są bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe i proteiny. Zawierają dużo
białka i błonnika, a również magnez i potas (reguluje pracę
serca), witaminy E i witaminy z grupy B. Zawarte w nich kwasy tłuszczowe skutecznie podwyższają poziom korzystnego, a obniżają niekorzystnego cholesterolu w
krwi. Ma to znaczący wpływ w przeciwdziałaniu miażdżycy i innym groźnym chorobom układu krwionośnego.
Młody, sproszkowany jęczmień ma zbawienny wpływ na ciało człowieka. Działa jak balsam, na zmęczone i obolałe członki. Zawiera znaczne ilości minerałów i substancji odżywczych. Dzięki zawartym w sobie antyutleniaczom,
młody jęczmień ogranicza działanie wolnych rodników. Jego regularne przyjmowanie oczyszcza organizm z toksyn i poprawia samopoczucie. Poleca się go dla wzbogacenia i urozmaicenia diety.

Chlorella to jednokomórkowa zielona alga należąca do rodziny Zielenic (łac. Chlorophyta). Jest okrągła i ma około 2 do 10 μm średnicy. Chlorella zawiera włóknistą i nie trawioną przez organizm powłokę zewnętrzną oraz wewnętrzne składniki pokarmowe. Suszona chlorella zawiera około 45%
białka, 20% tłuszczu, 20% węglowodanów, 5% błonnika oraz 10% minerałów i witamin. Dlatego też wiele osób uważa ją za atrakcyjne źródło pożywienia, gdyż jest bogata w
białko i inne niezbędne składniki pokarmowe. Co istotniejsze, wiele spośród korzyści zdrowotnych jakie przynosi, zostało odkrytych przez różnych badaczy na całym świecie.
Cukier kokosowy powstaje z soku pąków kwiatowych
palmy kokosowej. Może być stosowany jako zamiennik tradycyjnego
cukru z
buraka lub trzciny cukrowej. Znajdzie swoje zastosowanie również jako substytut
syropu z agawy czy
syropu klonowego. Ma piękny,
bursztynowy kolor a w jego smaku wyczuwalna jest lekka nuta karmelu. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do
kawy,
herbaty, zimnych i ciepłych
napojów. Można go dodawać do ciast i deserów. Użyty jako posypka na ciastach i ciasteczkach dodatkowo nada im ładny wygląd.
Cukier kokosowy jest znacznie zdrowszy niż pozostałe
cukry. Nie powoduje nagłych skoków poziomu glukozy we
krwi - co ma duże znaczenie dla diabetyków i sportowców.
Cukier kokosowy ma jeden z najniższych indeksów glikemicznych wśród substancji słodzących - jedynie 35(dane dla 100g produktu). Dla porównania
cukier trzcinowy ma indeks glikemiczny 65.
Cukier kokosowy jest również znacznie bogatszy w substancje odżywcze niż inne
cukry. Jest on źródłem potasu, żelaza, magnezu i cynku oraz witamin, zwłaszcza B1, B2, B3, B6 i C.

Guarana mielonaW najbliższych dniach pojawiać się będą propozycje wykorzystania wyżej wymienionych produktów. A dziś zapraszam do zapoznania się z ofertą http://www.skworcu.com.pl/ :-)A może
mieliście okazję spróbować któryś z wymienionych produktów?P.S. Informacje o produktach pochodzą ze strony http://www.skworcu.com.pl/