ßßß Cookit - przepis na Współpraca

Współpraca

nazwa

Wykonanie

Nawiązałam ostatnio współpracę z firmą SKWORCU . Jest to sklep internetowy, który oferuje przyprawy, herbaty, kawy, bakalie, miody. Wybór jest naprawdę duży, a ceny - w porównaniu z różnymi sklepami stacjonarnymi oferującymi podobne produkty - niskie. Do testowania otrzymałam następujące produkty:
A dokładniej:
Czarnuszka nazywana jest czarnym kminem, a także „złotem Faraonów”. Przyprawę stanowią czarne nasionka mające charakterystyczny smak-słodkawy, ale ostry i lekko palący oraz swoisty zapach. Aby uwydatnić jej specyficzny smak należy ja uprażyć. O czarnuszce często mówi się, że leczy wszystko prócz śmierci. Jej zasługi dla ludzkiego zdrowia są trudne do przewartościowania.
Składniki czarnuszki oddziałują wyjątkowo pozytywnie na podstawowe układy organizmu:
układ trawienny (jama ustna, przełyk, żołądek, trzustka, wątroba, jelita),
układ krążenia krwi i limfy,
układ oddechowy (nos, gardło, krtań, płuca),
układ mięśniowo-szkieletowy (mięśnie, kości, stawy, więzadła, ścięgna),
układ moczowy (nerki, moczowody, pęcherz),
narządy zmysłów (wzrok, słuch, smak, dotyk),
układ immunologiczny (regulacja i harmonizacja, tłumienie nadmiernych reakcji prowadzących do agresji autoimmunologicznych, stabilizowanie błon komórkowych, co zmniejsza podatność na alergie).
Agar to bezbarwna, żelująca substancja z ośmiu rodzajów morskich glonów. Już ponad 2 tys. lat temu był używany przez Chińczyków i Japończyków, a następnie inne narody Azji ze względu na wspaniałe wartości zdrowotne,wysoką zawartość minerałów, witamin i protein.
Posiada wysoką zawartość jodu, wapna i żelaza . W pełni wegański agar używany jest w kuchni zamiast żelatyny. Z jego dodatkiem można przyrządzać desery oraz galaretki. Jest polecany osobom z nadwagą, ponieważ ma zerową wartość energetyczn ą.
Agar należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Można rozpuszczać go w wodzie, wywarach warzywnych lub owocowych oraz sokach.
Orzeszki Kemiri to niezwykłe orzechy pochodzące aż z Malezji. Kształtem przypominają one orzechy macadamia, są jednak nieco mniejsze. Od dawna znajdują zastosowanie w kuchni malajskiej, indonezyjskiej i hawajskiej. Doskonale współgrają z ryżem warzywami i pastą krewetkową oraz owocami morza.
Pistacje to smaczna i pożywna przekąska. Orzeszki pistacjowe to owoce pistacji właściwej (Pistacia vera), niewysokiego drzewa, które naturalnie występuje przede wszystkim na górzystych terenach Turkmenistanu, Iranu i Afganistanu. Owoce mają postać owalnego pestkowca przypominającego nieco oliwkę.
Pistacje oprócz wyjątkowych walorów smakowych, wykazują również szereg właściwości zdrowotnych. Są bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe i proteiny. Zawierają dużo białka i błonnika, a również magnez i potas (reguluje pracę serca), witaminy E i witaminy z grupy B. Zawarte w nich kwasy tłuszczowe skutecznie podwyższają poziom korzystnego, a obniżają niekorzystnego cholesterolu w krwi. Ma to znaczący wpływ w przeciwdziałaniu miażdżycy i innym groźnym chorobom układu krwionośnego.
Młody, sproszkowany jęczmień ma zbawienny wpływ na ciało człowieka. Działa jak balsam, na zmęczone i obolałe członki. Zawiera znaczne ilości minerałów i substancji odżywczych. Dzięki zawartym w sobie antyutleniaczom, młody jęczmień ogranicza działanie wolnych rodników. Jego regularne przyjmowanie oczyszcza organizm z toksyn i poprawia samopoczucie. Poleca się go dla wzbogacenia i urozmaicenia diety.
Chlorella to jednokomórkowa zielona alga należąca do rodziny Zielenic (łac. Chlorophyta). Jest okrągła i ma około 2 do 10 μm średnicy. Chlorella zawiera włóknistą i nie trawioną przez organizm powłokę zewnętrzną oraz wewnętrzne składniki pokarmowe. Suszona chlorella zawiera około 45% białka, 20% tłuszczu, 20% węglowodanów, 5% błonnika oraz 10% minerałów i witamin. Dlatego też wiele osób uważa ją za atrakcyjne źródło pożywienia, gdyż jest bogata w białko i inne niezbędne składniki pokarmowe. Co istotniejsze, wiele spośród korzyści zdrowotnych jakie przynosi, zostało odkrytych przez różnych badaczy na całym świecie.
Cukier kokosowy powstaje z soku pąków kwiatowych palmy kokosowej. Może być stosowany jako zamiennik tradycyjnego cukru z buraka lub trzciny cukrowej. Znajdzie swoje zastosowanie również jako substytut syropu z agawy czy syropu klonowego. Ma piękny, bursztynowy kolor a w jego smaku wyczuwalna jest lekka nuta karmelu. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do kawy, herbaty, zimnych i ciepłych napojów. Można go dodawać do ciast i deserów. Użyty jako posypka na ciastach i ciasteczkach dodatkowo nada im ładny wygląd.
Cukier kokosowy jest znacznie zdrowszy niż pozostałe cukry. Nie powoduje nagłych skoków poziomu glukozy we krwi - co ma duże znaczenie dla diabetyków i sportowców. Cukier kokosowy ma jeden z najniższych indeksów glikemicznych wśród substancji słodzących - jedynie 35(dane dla 100g produktu). Dla porównania cukier trzcinowy ma indeks glikemiczny 65. Cukier kokosowy jest również znacznie bogatszy w substancje odżywcze niż inne cukry. Jest on źródłem potasu, żelaza, magnezu i cynku oraz witamin, zwłaszcza B1, B2, B3, B6 i C.
Guarana mielona
W najbliższych dniach pojawiać się będą propozycje wykorzystania wyżej wymienionych produktów. A dziś zapraszam do zapoznania się z ofertą http://www.skworcu.com.pl/ :-)
A może mieliście okazję spróbować któryś z wymienionych produktów?
P.S. Informacje o produktach pochodzą ze strony http://www.skworcu.com.pl/
Źródło:http://hot-and-cooold.blogspot.com/2014/04/wspopraca.html