Wykonanie
Od jakiegoś czasu uczestniczę w cyklu warsztatów kulinarnych na temat kuchni fusion organizowanych w ramach projektu Katowice Miasto Ogrodów no i w końcu doszło do sytuacji , w której to ja miałem je poprowadzić :) Idea to fuzja - połączenie - ang. fusion kuchni śląskiej z innymi. Tematem miała być kryzysowa kuchnia śląska. Zasadniczo kuchnia śląska jest w większości przypadków oszczędna więc sprawę miałem ułatwioną. Żeby trochę urozmaicić, dodałem jeszcze kilka motywów kryzysowych związanych z tzw. kryzysem sytuacyjnym.

Niestety tak się nieszczęśliwie złożyło, że całkiem spora ekipa kolarzy postanowiła się ścigać po terenie śląskich miast, w tym Katowic. Miasto postanowiło im to umożliwić, a decyzja poparta była gruntowną kalkulacją czy bardziej opłacalne narazić się ludowi nie dając rozrywki w postaci igrzysk czy narazić się obywatelom mających w tym czasie dużo lepsze rzeczy do roboty. Najwyraźniej tych pierwszych było więcej. Po małych problemach udało mi się dojechać na miejsce, ale nie wszyscy
mieli tyle szczęścia.

I tak każda drużyna, a było ich 4, losowała składniki używane w śląskiej kuchni i miała z nich coś uwarzyć. Każdy miał 4 składniki plus do dyspozycji kilka rzeczy, które są dostępne prawie zawsze oraz bonus w postaci
owoców z dzikiego
sadu.

Nasłuchawszy się o fiksacji funkcjonalnej drużyny przystąpiły do boju. W efekcie starań czterech ekip powstały takie oto przepisy. Niektórych tak poniosła atmosfera, że zrobili więcej niż jedno danie:)Składniki:-
ziemniaki-
musztarda-
śliwki-
drożdże
Wykonanie:
Ziemniaki wydrążyć. Położyć
musztardę, kawałek
śliwki, i posypać pokruszonymi
drożdżami. Całość zapiec w piekarniku.Składniki:-
kasza gryczana-
ogórek kiszony-
mak-
śliwki-
cukier-
margaryna-
mąka
Wykonanie:Z
mąki i
margaryny ugniatamy ciasto którym wykładamy formę. Na to dajemy ugotowaną
kaszę gryczaną zmieszaną z pokrojonymi w kostkę
ogórkami.
Mak smażymy ze
śliwkami i
cukrem. Tak przygotowaną masą przykrywamy
kaszę i wkładamy do piekarnika na godzinę.Składniki:-
makaron-
kasza jaglana-
jabłka-
marchewki-
czekolada-
mąka ziemniaczana
Wykonanie:
Makaron i
kaszę jaglaną gotujemy osobno i mieszamy.
Marchewkę i
jabłka trzemy i podsmażamy z
cukrem. Kiedy zmięknie dodajemy pół szklanki
wody z rozpuszczonymi dwoma łyżkami
mąki ziemniaczanej. Mieszamy jeszcze chwilę podgrzewając. Układamy warstwami
makaron z
kaszą i
owoce. Na wierzch posypujemy startą
czekoladą.Składniki:-
czerwona kapusta- ugotowane
ziemniaki-
śliwki-
musztarda
Wykonanie:
Kapustę ugotować i obrać z liści. Z
ziemniaków,
śliwek i
musztardy zrobić farsz i zawinąć go w liście
kapusty. Zapiec lekko w piekarniku.Składniki:-
drożdże-
mąka-
śliwki-
jabłka-
cukier
Wykonanie:Pół kostki
drożdży rozpuszczamy w letniej wodzie, dodajemy trochę
cukru i czekamy aż zaczną pracować. Następnie dodajemy
mąkę i
wodę w takich ilościach, aby uzyskać gęste ciasto, do którego dodajemy pokrojone
owoce. Czekamy aż wyrośnie, kładziemy małe placki łyżką na rozgrzanym
oleju i smażymy z obu stron.I nasz czarny koń, który był sam w drużynie, ale sprawił się doskonale. Czarne
maki.Składniki:-
cebula-
cukier-
kapusta kiszona-
andruty- węgiel drzewny

Wykonanie:
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy z
cukrem.
Kapustę moczymy w wodzie, aby była mniej kwaśna. Mieszamy
cebulę,
kapustę i pokruszony węgiel. Nakładamy na lekko nasączone
wodą andruty i zawijamy w rulony, które
potem kroimy na 4 cm kawałki. Ja dałbym więcej węgla żeby było naprawdę czarne ]:-)Na koniec każdy z uczestników otrzymał certyfikat ukończenia z hologramem :)