Wykonanie
Swoista alternatywa dla
ziemniaków proponowana przez naszych południowych sąsiadów podpatrzona na wakacjach w
mieście niesławnego Primatora, którym szczecińscy przedsiębiorcy kuszą "awangardową" młodzież, która upodobała sobie ten średniej jakości trunek chyba tylko ze względu na jego
bursztynową barwę ;) Normalnie knedle mają trochę inna strukturę, ale zasypywany zarzutami o niezdrowych mącznych daniach użyłem
mąki pełnoziarnistej :)Składniki:- 2 szklanki
mąki- 2
jajka-
drożdże ok. 1 łyżki-
cukier- 1 kg
jabłek-
czerwona kapusta- 2
cebule
Wykonanie:Do
mąki,
jajek,
drożdży i odrobiny
cukru dolać trochę ciepłej
wody i wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia, uformować wałek i gotować ok. 10-15 minut.
Kapustę poszatkować,
jabłka i
cebulę pokroić w kostkę. Wszystko poddusić. Knedle pokroić w plastry, i położyć na nie
kapustę. Jeśli nie mamy
drożdży w proszku to rozpuszczamy w ciepłym
mleku i na chwile odstawiamy z małą ilością
mąki a
potem dodajemy to do reszty i wyrabiamy ciasto. Knedle w czasie gotowania pęcznieją i to znacznie, więc ten wałek zrobić w miarę cienki. Mi średnica powiększyła się dwa
razy.