ßßß Cookit - przepis na Niezapomniane smaki dzieciństwa : Racuchy drożdżowe

Niezapomniane smaki dzieciństwa : Racuchy drożdżowe

nazwa

Wykonanie

Racuchy drożdżowe z tego przepisu
15g świeżych drożdży
ok. 2-3 szkl. mąki
2-3 łyżki cukru
1 jajko
ciepła woda (tyle, by rozrobić niezbyt gęste ciasto)
olej do smażenia
W 2/3 szklanki ciepłej wody rozrobić drożdże z łyżką mąki i cukru. Odstawić na 15min., by ruszyły. Po tym czasie dodać pozostałą mąkę, jajko, wodę i cukier, wszystko razem wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (minimum 30 min). Na rozgrzanym oleju smażyć złociste placuszki i posypać cukrem lub polać miodem!
Źródło:http://seven-days-in-sunny-june.blogspot.com/2012/10/racuchy-drozdzowe.html