ßßß
Składniki:10 dag drożdży4 szklanki mąki1 szklanka cukru1 kostka masła4 jajkaKruszonka:1/2 szklanki mąki1/2 szklanki cukru5-10 dag masłaWykonanie:Mąkę wsypuję do miski, kruszę drożdże, mieszam rękoma, wbijam całe jajka, ponownie mieszam. Masło rozpuszczam i chłodne wlewam do ciasta. Zagniatam kulę.
Wrzucam do garnka z zimną wodą. Ciasto powinno opaść na dno. Zostawiam do chwili, aż ciasto wypłynie.
Przekładam do miski, wsypuję cukier i ponownie wyrabiam ciasto. Gotowe przekładam na blachę wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą. Składniki na kruszonkę mieszam razem i posypuję po wierzchu przyszykowane ciasto. Wstawiam na 35 min do piekarnika nagrzanego do temp. 180'C.