Wykonanie
Choć sam przepis jest
wynikiem eksperymentowania z proporcjami to ostateczny efekt jest taki jak zamierzałam - cudowne, puchate racuszki, które smakują tak jak te, które przygotowywała Babcia, gdy była mała. Takie proste a jakie dobre!Składniki (ok. 15 racuchów):- szklanka
mleka- szklanka
mąki-
jajko- 40gr świeżych
drożdży- 2 łyżki
cukruDrożdże rozpuszczam z
cukrem i
mąką w 1/5 szklanki
mleka. Przykrywam miskę i odstawiam na kilka minut, żeby zaczyn zaczął pracować. Po tym czasie dodaję resztę składników, dokładnie mieszam aż masa będzie jednolita (konsystencją powinna przypominać bardzo gęsta
śmietanę). Ponownie przykrywam i odstawiam na 30 minut. Smażę na rozgrzanym
oleju aż obie strony będą rumiane.
Placuszki podaję z
cukrem pudrem, bo same w sobie nie są bardzo słodkie, ale mi to akurat odpowiada. Najbardziej lubię w nich tę niezwykła puszystość - są mięciutkie jak poduszeczki :)