Wykonanie
To takie
pieczywo ratunkowe. Kiedy w domu braknie
pieczywa, czynny sklep jest daleko i wyjść się z domu nie chce, to właśnie piekę te bułeczki
mleczne. Są tanie, zawsze mam wszystkie składniki i są bardzo dobre. Lekko słodkie, można je podać z
dżemem,
miodem lub samym
masełkiem. No i robi się je bardzo szybko i łatwo, zawsze się udają.
Składniki:300g
mąki10g świeżych
drożdży3 łyżki
cukru175ml
mleka1
jajkoDrożdże należy rozpuścić w lekko ciepłym
mleku i wymieszać z
cukrem i
jajkiem. Powstałą masę dodać do przesianej
mąki i zagnieść ciasto. W razie potrzeby dosypać trochę więcej
mąki. Wyrabiać ciasto przez ok 5-10 min. Przełożyć ciasto do czystej, posmarowanej
olejem miski. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenie objętości, czyli na jakieś 45 min. Po tym czasie podzielić ciasto na 4-5 części i formować bułeczki. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i na chwilę jeszcze odstawić. Ja po uformowaniu bułeczek, włączam piekarnik i ustawiam blachę obok niego. W czasie kiedy piec się grzeje, bułeczki zdążą się "napuszyć". Można posmarować rozmąconym
jajkiem lub
mlekiem, chociaż ja tego zwykle nie robię i też wychodzą dobrze:) Piec 12-15 min w 200 o C.Smacznego!