Wykonanie
Gdyby ktoś poprosił o podanie synonimu słowa jesień, z naszych ust padłoby momentalnie słowo "szarlotka". To dla nas kwintesencja tej
pory roku. Ciasto, które w smutny, szary, zimny dzień
daje powód do uśmiechu. Prawda jest taka, że połączenie
jabłek i
cynamonu jest zawsze smaczne i zawsze trafione, ale w tym wydaniu, to za mało powiedziane. Ta propozycja powinna zachwycić każdego. Być może wizualnie nie do końca (zastąpienie szarej renety innym
jabłkiem owocuje - i to dosłownie - w papkę. Bardzo smaczną, ale wciąż wodnistą papkę), ale
smakowo...Z ręką na
sercu możemy powiedzieć, że TA szarlotka w naszym domu od lat bije rekordy popularności i powtarzalności. Różnego rodzaju jabłeczniki mogą się przy niej schować. Cały sekret... w musie, który nazwać możemy
sercem naszej panny szarlotki.Tym razem propozycja owsiana, a więc idealna dla osób na diecie bezglutenowej.A dla "zdrowych" i "tolerujących wszystko" informacja: nie-bezglutenowcy też są zachwyceni i też proszą o dokładkę.

Tą Pannę Szarlotkę nazwać możemy zdrową. Ciasto ma owsiane, więc bezglutenowcy będą zadowoleni.
Cukru jest w niej tyle co na lekarstwo - odrobinę w cieście i trochę w
bezie. Jeśli o
mus jabłkowy chodzi - dosładzanie zależy od
jabłek. Wiadomo, podniebienia są różne, o gustach się nie dyskutuje, jedni lubią bardzo słodko, inny są oszczędni przy dodawaniu
cukru, a my... my kochamy
cynamon! I to jego dodajemy sporo.Dwa słowa o musie. Ten na zdjęciu nie wygląda popisowo. Owszem smakuje rewelacyjnie ale, jego wizualna strona zdecydowanie rośnie, gdy wykorzystamy do niego odpowiednie
jabłka - konkretnie szarą lub złotą renetę. Renety nie miałyśmy, miałyśmy własne, osobiste jabłuszka, więc to one żywot swój w szarlotce zakończyły. Choć, tu chyba bardziej możemy mówić o reinkarnacji.

SKŁADNIKI:-
mąka owsiana bezglutenowa - 2 szklanki (my dajemy 2 szklaneczki po nutelli)/dla nie-bezglutenowców: najlepsza jest krupczatka!!)-
masło - kostka (można zastąpić szklanką
oleju),-
jajka - 3 (3
żółtka do ciasta/3
białka do
bezy. Przy nietolerancji jaj kurzych 12 jajeczek przepiórczych, ale uważajcie i każde wybijajcie do osobnego kubeczka - bywają zepsute)-
cukier puder 10 dag-
cukier trzcinowy (do smaku do musu, można pominąć)-
cynamon opakowanie-
jabłka 2-2,5 kg (najlepiej szara lub złota reneta)-
cukier wanilinowy (nie obowiązkowo),- do
musu jabłkowego można dodać
rodzynki królewskie min. 100 g - w ten sposób naturalnie dosłodzą się
jabłka,WYKONANIE:-
mus jabłkowy -Obieramy
jabłka, kroimy je na ćwiartki, wrzucamy do garnka i pod przykryciem wkładamy do piekarnika, gdzie w temperaturze 100-120 stopni (góra-dół - termoobieg) mają się "rozlecieć". Gdy
jabłka zmiękną dusimy i zamienią się w mus, dusimy je tłuczkiem do
ziemniaków, wsypujemy
cynamon (sporo! My dajemy co najmniej 1 opakowanie całe), dosładzamy do smaku
cukrem trzcinowym, ale jeśli mus jest wystarczająco słodki - pomijamy, Do musu dodajemy odrobinę
masła, aby nadać mu kremowej konsystencji. Można dodać
rodzynki.- ciasto -Z
mąki,
masła,
jajek,
cukru wanilinowego i
cukru pudru zagniatamy ciasto. Dodajemy do niego 2 łyżki
wody lub
śmietany. Wkładamy je do lodówki na minimum godzinę.Połowę ciasta wykładamy na blachę wyścieloną papierem do pieczenia.PIECZEMY SPÓD około 15 minut w 190 stopniach (góra-dół - termoobieg),Na przestudzony, upieczony spód wylewamy nasz
mus jabłkowy.Na sztywno ubijamy pianę z
białek z 3 łyżkami
cukru.Pianę wykładamy na
jabłka i posypujemy startym
ciastem.PIECZENIE:około 40 minut w temp. 180 stopni, ale obserwujemy po kruszonce, czy nie trzeba zmniejszyć temperatury.

Uwaga! Gdy wyjmiecie z piekarnika, pozwólcie jej wystygnąć :) Inaczej
jabłka nie stężeją i wyleją się na blaszkę.





I właśnie sobie uświadomiłyśmy, dlaczego pokochałyśmy jesień! :) Przez moment wydawało nam się, że to przez zamiłowanie do litów i koturn, w których kroczymy jesienną
porą, ale nie... tu chodzi o to, że jesienią takie słodkości smakują najlepiej (a przy tym robi się je jakoś tak... jeszcze przyjemniej). Osładzamy sobie tą
porę roku regularnie, więc propozycji na wypieki będzie sporo. Piekarnikowi nie damy też odpocząć jeśli o poważne dania chodzi, dlatego serdecznie zapraszamy po zastrzyk inspiracji. Aby nic nie umknęło: - zaobserwuj nas: tutaj i polub na facebooku tutaj :)Więcej przepisów (w tym m.in bezglutenowy
chleb), w zakładce " PRZEPISY "

Z jakimi daniami, wypiekami, smakołykami kojarzy Wam się jesień?Szukacie jakiegoś konkretnego przepisu?Piszcie! Dodajmy troszkę smaku szaro - burym dniom. :)
