Wykonanie
Jak już pisałem wcześniej, uwielbiam wszelkie ciasta z
jabłkami. Dziś przyszła
pora na klasyczną szarlotkę. Przepisu tego używam już od dawna, więc jest sprawdzony i
mogę go z czystym sumieniem polecić.

Składniki na ciasto:- 2,5 szklanki
mąki krupczatki- 3/4 szklanki
cukru pudru- kostka zimnego
masła- 2 łyżki kwaśnej
śmietany (12%)- szczypta
soli- 2 łyżeczki
cukru wanilinowegoSkładniki na nadzienie:- 2,5 kilo
jabłek(najlepsze są kwaskowate)- 1/3 szklanki
wody- 0,5 szklanki
cukru- łyżka
cynamonuSposób przygotowania:
Jabłka w zależności od ich twardości musimy podgotować nawet do 90 minut, więc na początek przygotowujemy nadzienie.Obieramy
jabłka, kroimy na 8 części i wycinamy gniazda nasienne. Następnie kroimy
jabłka w dość dużą kostkę.Do dużego garnka wlewamy 1/3 szklanki
wody i wsypujemy
jabłka i 0,5 szklanki
cukru i całość mieszamy.Gotujemy, aż
jabłka będą miękkie. Po ugotowaniu wsypujemy
cynamon i ponownie mieszamy.Odstawiamy
jabłka do ostygnięcia.W międzyczasie, kiedy
jabłka się gotują możemy przygotować ciasto.W tym celu wsypujemy
mąkę do miski, lub wysypujemy na stolnicę.Dosypujemy
cukier puder,
cukier waniliowy i
sól. Dodajemy pokrojone w kostkę
masło i dodajemy
śmietanę.Całość ugniatamy, aż uzyskamy jednolitą konsystencję.Ugniecione ciasto dzielimy na dwie części w stosunku 1/3 i 2/3.Mniejszą część zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki.Większą część układamy równomiernie na małej blasze(ja tym razem użyłem okrągłej), pamiętając, aby ułożyć ciasto również na bocznych ściankach.Blachę wstawiamy na około 30 minut do zamrażarki.Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni.Wyjmujemy blachę ze zmrożonym
ciastem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.Spód pieczemy do momentu, aż będzie zrumieniony.Po upieczeniu, spód wyciągamy z piekarnika, układamy na nim przestygnięte
jabłka(układamy aż po same brzegi blachy).Wyciągamy zmrożone ciasto i ścieramy na tarce o grubych oczkach na
jabłka. W ten sposób utworzy nam się górna warstwa ciasta.Całość ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 20-25 min, do momentu, aż wierzch się zarumieni.Po wyjęciu ciasta z piekarnika możemy posypać je
cukrem pudrem.Jak już wcześniej pisałem przy okazji przepisu na tartę
jabłkową, ciasto można podawać z
lodami waniliowymi, lub sosem
waniliowym .