Wykonanie
SkładnikiCiasto:250 g
mąki125 g
masła1
jajo4 łyżki
cukru pudru3 łyżki
wodyJabłka:5 dużych
jabłek4-5 łyżek
cukru1 łyżeczka
cynamonuCzas przygotowania: 60-70 min
Tarta chodziła za mną od dawna, a skoro już kupiłam formę, postanowiłam ją dzisiaj zrobić.
Tarta jest o tyle fajna, że można na nią dać dosłownie wszystko. A że wszyscy w domu lubimy
jabłka i kilka leżało akurat w domu, więc padło na nie.Zaczynam od przygotowania
jabłek – kroję je na kostkę, zasypuję
cukrem i stawiam na kuchence, na średnio rozgrzanym palniku. Cały czas mieszając, prażę je. Uważam, żeby nie zrobiła się z nich
marmolada, bo chcę czuć, co jem. I kiedy już będą gotowe, dodaję
cynamonu. Ilość
cukru i
cynamonu zależy oczywiście od tego, czy
jabłka mam kwaśne, czy słodkie. Zestawiam
jabłka z kuchenki, niech sobie stygną i tężeją nieco.Ciasto – kroję zimne
masło, dodaję
mąkę,
cukier puder,
żółtko i
wodę (jeśli będzie się źle wyrabiać, dodajcie jeszcze łyżkę lub dwie
wody), i zagniatam ciasto. Jeśli za bardzo się rozgrzeje, ciężko będzie je rozwałkować. Wtedy albo z
ciastem do lodówki, albo rzucić w kąt wałek i wykleić formę ręcznie. Tak czy siak ciasto się upiecze.Włączam piekarnik na 180 st. C. Ciasto rozwałkowuję i wykładam nim formę (moja ma około 30 cm średnicy). Piekę ciasto około 25-30 minut.Po wyjęciu z piekarnika zostawiam na chwilę, żeby przestygło. Teraz już tylko należy na nie przełożyć
jabłka i
tarta gotowa. Smacznego!
Podobne przepisy
Szarlotka z kruszonką
Superkrucha szarlotkaCiasto ucierane z
jabłkami i
rodzynkamiSzarlotka urodzinowa blogaSzarlotka sypana