ßßß
SkładnikiCiasto:250 g mąki125 g masła1 jajo4 łyżki cukru pudru3 łyżki wodyJabłka:5 dużych jabłek4-5 łyżek cukru1 łyżeczka cynamonuCzas przygotowania: 60-70 minTarta chodziła za mną od dawna, a skoro już kupiłam formę, postanowiłam ją dzisiaj zrobić. Tarta jest o tyle fajna, że można na nią dać dosłownie wszystko. A że wszyscy w domu lubimy jabłka i kilka leżało akurat w domu, więc padło na nie.Zaczynam od przygotowania jabłek – kroję je na kostkę, zasypuję cukrem i stawiam na kuchence, na średnio rozgrzanym palniku. Cały czas mieszając, prażę je. Uważam, żeby nie zrobiła się z nich marmolada, bo chcę czuć, co jem. I kiedy już będą gotowe, dodaję cynamonu. Ilość cukru i cynamonu zależy oczywiście od tego, czy jabłka mam kwaśne, czy słodkie. Zestawiam jabłka z kuchenki, niech sobie stygną i tężeją nieco.Ciasto – kroję zimne masło, dodaję mąkę, cukier puder, żółtko i wodę (jeśli będzie się źle wyrabiać, dodajcie jeszcze łyżkę lub dwie wody), i zagniatam ciasto. Jeśli za bardzo się rozgrzeje, ciężko będzie je rozwałkować. Wtedy albo z ciastem do lodówki, albo rzucić w kąt wałek i wykleić formę ręcznie. Tak czy siak ciasto się upiecze.Włączam piekarnik na 180 st. C. Ciasto rozwałkowuję i wykładam nim formę (moja ma około 30 cm średnicy). Piekę ciasto około 25-30 minut.Po wyjęciu z piekarnika zostawiam na chwilę, żeby przestygło. Teraz już tylko należy na nie przełożyć jabłka i tarta gotowa. Smacznego!

Podobne przepisy
Szarlotka z kruszonką
Superkrucha szarlotkaCiasto ucierane z jabłkami i rodzynkami
Szarlotka urodzinowa blogaSzarlotka sypana