Wykonanie
Ciasta z
jabłkami nie należą do moich ulubionych, ale ze względu na to, że jestem w mniejszości to je piekę.Ciasto z
jabłkami – przepis:200 g
mąki100 g drobnego
cukru100 g
masła1
jajko1 łyżeczka
cynamonucukier puder4 średnie
jabłkaDo miski wsypujemy
mąkę,
cukier, wbijamy
jajko i wrzucamy drobno posiekane zimne
masło. Szybko wyrabiamy ciasto, dzielimy na dwie części i rozwałkowujemy je przez papier do pieczenia. Ciasto przekładamy do dwóch form o średnicy 18-20 cm wyłożonych papierem do pieczenia. Z pozostałości przy pomocy foremek możemy powycinać np. małe liście.
Spody wstawiamy na 12-14 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 stopi. Upieczone
spody posypujemy odrobiną
skrobi ziemniaczanej i układamy na nich obrane i pokrojone w plasterki
jabłka. Ciasto pieczemy przez 25-35 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Przed podaniem oprószamy je
cynamonem wymieszanym z
cukrem pudrem.