ßßß Cookit - przepis na Najlepsze do kawy jabłka pod kruszonką

Najlepsze do kawy jabłka pod kruszonką

nazwa

Wykonanie

Znacie ten stan kiedy coś Wam się chce, ale nie wiecie co!? Po raz setny okrążyłam kuchnię z myślą o pysznym deserze do kawy. Przejrzałam wszystkie szafki i lodówkę, aż tu wpadły mi w oczy jabłka. Wystarczyło 20 min i jest :)
Składniki:
- 5 jabłek
-3 łyżeczki cynamonu
- 3 łyżki cukru
- 1 jajko
- 1/3 kostki masła
- 1 szklanka mąki
- 1/2 szklanki cukru
Wykonanie:
Zaczynamy od obrania i starcia na "grubym oczku" tarki jabłek. Kolejno zabieramy się za ciasto kruche. Łączymy jajko, masło, mąkę i cukier w większym naczyniu i mieszamy do powstania ciasta. 2/3 ciasta wykładamy dno naczynia żaroodpornego i wkładamy do mikrofalówki. Włączając funkcję piekarnika pieczemy w temperaturze 150 st przez 5 min. Na upieczone ciasto kładziemy warstwowo starte jabłka posypując je cynamonem i cukrem. Na całość wrzucamy kawałki pozostałego ciasta i wkładamy do mikrofali (nie przykrywamy naczynia, bo jabłka nam się zagotują) na 10 min, temperatura 180 st.
Źródło:http://uzaleznieniwkuchni.blogspot.com/2013/11/najlepsze-do-kawy-jabka-pod-kruszonka.html