ßßß Cookit - przepis na Jabłka pod piernikową kruszonką

Jabłka pod piernikową kruszonką

nazwa

Wykonanie

Prosty, pyszny deser … przedsmak nadchodzących świąt … jabłka zapiekane pod chrupiącą piernikową kruszonką.
Składniki:
5-6 średniej wielkość jabłek
masło do wysmarowania formy
1 łyżka ciemnego cukru trzcinowego muscovado
½ łyżeczki cynamonu
Składniki na kruszonkę:
1 szklanka mocno pokruszonych pierniczków korzennych, kupnych lub z tego przepisu lub krajanki piernikowej
1 szklanka mąki pełnoziarnistej (3 zboża)
100 g zimnego masła
2 łyżki cukru ciemnego cukru trzcinowego muscovado
1 łyżka przyprawy korzennej do piernika domowej roboty, przepis tutaj
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka oleju roślinnego
Dodatkowo:
cukier puder do posypania
Wykonanie:
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Piekarnik nastawiamy na 180 st. C. (piekę z termoobiegiem).
Jabłka obieramy ze skórki, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy na ćwiartki lub jeszcze mniejsze części. Owoce przekładamy do naczynia, posypujemy cynamonem i cukrem.
Wszystkie składniki na kruszonkę umieszczamy w misce, mieszamy, a następnie rękom formujemy kruszonkę.
Przygotowane wcześniej jabłka posypujemy piernikową kruszonką i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na ok. 25 minut. Deser podajemy na ciepło, posypany cukrem pudrem.
Smacznego!
Źródło:http://www.kawaiczekolada.pl/jablka-pod-piernikowa-kruszonka