ßßß

Składniki:5-6 średniej wielkość jabłekmasło do wysmarowania formy1 łyżka ciemnego cukru trzcinowego muscovado½ łyżeczki cynamonuSkładniki na kruszonkę:1 szklanka mocno pokruszonych pierniczków korzennych, kupnych lub z tego przepisu lub krajanki piernikowej1 szklanka mąki pełnoziarnistej (3 zboża)100 g zimnego masła2 łyżki cukru ciemnego cukru trzcinowego muscovado1 łyżka przyprawy korzennej do piernika domowej roboty, przepis tutaj1 łyżeczka cynamonu1 łyżka oleju roślinnegoDodatkowo:cukier puder do posypaniaWykonanie:Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Piekarnik nastawiamy na 180 st. C. (piekę z termoobiegiem).Jabłka obieramy ze skórki, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy na ćwiartki lub jeszcze mniejsze części. Owoce przekładamy do naczynia, posypujemy cynamonem i cukrem.Wszystkie składniki na kruszonkę umieszczamy w misce, mieszamy, a następnie rękom formujemy kruszonkę.Przygotowane wcześniej jabłka posypujemy piernikową kruszonką i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na ok. 25 minut. Deser podajemy na ciepło, posypany cukrem pudrem.Smacznego!