Wykonanie
Prosty, pyszny deser … przedsmak nadchodzących świąt …
jabłka zapiekane pod chrupiącą piernikową kruszonką.
Składniki:5-6 średniej wielkość
jabłekmasło do wysmarowania formy1 łyżka ciemnego
cukru trzcinowego muscovado½ łyżeczki
cynamonuSkładniki na kruszonkę:1 szklanka mocno pokruszonych pierniczków korzennych, kupnych lub z tego przepisu lub krajanki piernikowej1 szklanka
mąki pełnoziarnistej (3 zboża)100 g zimnego
masła2 łyżki
cukru ciemnego
cukru trzcinowego muscovado1 łyżka
przyprawy korzennej do piernika domowej roboty, przepis tutaj1 łyżeczka
cynamonu1 łyżka
oleju roślinnegoDodatkowo:
cukier puder do posypaniaWykonanie:Naczynie żaroodporne smarujemy
masłem. Piekarnik nastawiamy na 180 st. C. (piekę z termoobiegiem).
Jabłka obieramy ze skórki, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy na ćwiartki lub jeszcze mniejsze części.
Owoce przekładamy do naczynia, posypujemy
cynamonem i
cukrem.Wszystkie składniki na kruszonkę umieszczamy w misce, mieszamy, a następnie rękom formujemy kruszonkę.Przygotowane wcześniej
jabłka posypujemy piernikową kruszonką i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na ok. 25 minut. Deser podajemy na ciepło, posypany
cukrem pudrem.Smacznego!