Wykonanie
Pachnące
cynamonem jabłka przykryte chrupiącą kruszonką … podawane na ciepło … idealny deser na jesienne popołudnie!
Składniki:5-7 średniej wielkość
jabłekmasło do wysmarowania formy1 łyżka
cukru trzcinowego1 łyżeczka
cynamonuSkładniki na kruszonkę:1 szklaka szklanki
mąki pszennej100 g zimnego
masła2 łyżki
cukru cukru trzcinowego1 łyżeczka
cynamonu1 łyżka
oleju roślinnegoDodatkowo:
cukier puder do posypaniaWykonanie:Naczynie żaroodporne smarujemy
masłem. Piekarnik nastawiamy na 180 st. C. (piekę z termoobiegiem).
Jabłka obieramy ze skórki, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy na ćwiartki lub jeszcze mniejsze części.
Owoce przekładamy do naczynia, posypujemy
cynamonem i
cukrem.Wszystkie składniki na kruszonkę umieszczamy w misce, mieszamy, a następnie ręką formujemy kruszonkę.Przygotowane wcześniej
jabłka posypujemy kruszonką i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na ok. 25 minut. Deser podajemy na ciepło, posypany
cukrem pudrem.Smacznego!