ßßß Cookit - przepis na Jabłka pod kruszonką

Jabłka pod kruszonką

nazwa

Wykonanie

Pachnące cynamonem jabłka przykryte chrupiącą kruszonką … podawane na ciepło … idealny deser na jesienne popołudnie!
Składniki:
5-7 średniej wielkość jabłek
masło do wysmarowania formy
1 łyżka cukru trzcinowego
1 łyżeczka cynamonu
Składniki na kruszonkę:
1 szklaka szklanki mąki pszennej
100 g zimnego masła
2 łyżki cukru cukru trzcinowego
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka oleju roślinnego
Dodatkowo:
cukier puder do posypania
Wykonanie:
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Piekarnik nastawiamy na 180 st. C. (piekę z termoobiegiem).
Jabłka obieramy ze skórki, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy na ćwiartki lub jeszcze mniejsze części. Owoce przekładamy do naczynia, posypujemy cynamonem i cukrem.
Wszystkie składniki na kruszonkę umieszczamy w misce, mieszamy, a następnie ręką formujemy kruszonkę.
Przygotowane wcześniej jabłka posypujemy kruszonką i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na ok. 25 minut. Deser podajemy na ciepło, posypany cukrem pudrem.
Smacznego!
Źródło:http://www.kawaiczekolada.pl/jablka-pod-kruszonka