Jabłka, jabłuszka, jabca 😉 z cynamonem … zapieczone pod chrupiącą kruszonką z płatów owsiany i jaglanych, z wiórkami kokosowymi.Cudowny zapach i smak!Składniki:10 średniej wielkość jabłek (papierówki)masło do wysmarowania formy1 łyżka cukru trzcinowego1 łyżeczka cynamonuSkładniki na kruszonkę:1/2 szklanki płatków owsianych1/2 szklanki płatków jaglanych1/2 szklanki wiórków kokosowych1/3 szklanki mąki pszennej100 g zimnego masła2 łyżki cukrucukru trzcinowego1 łyżeczka cynamonu1 łyżka oleju roślinnegoDodatkowo:cukier puder do posypaniaWykonanie:Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Piekarnik nastawiamy na 180 st. C. (piekę z termoobiegiem).Jabłka obieramy ze skórki, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy na ćwiartki lub jeszcze mniejsze części. Owoce przekładamy do naczynia, posypujemy cynamonem i cukrem.Wszystkie składniki na kruszonkę umieszczamy w misce, mieszamy, a następnie rękom formujemy kruszonkę.Przygotowane wcześniej jabłka posypujemy kruszonką i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na ok. 25 minut. Deser podajemy na ciepło, posypany cukrem pudrem.Smacznego!