ßßß Cookit - przepis na Jabłka pod kokosowo-owsianą kruszonką

Jabłka pod kokosowo-owsianą kruszonką

nazwa

Wykonanie

Jabłka, jabłuszka, jabca 😉 z cynamonem … zapieczone pod chrupiącą kruszonką z płatów owsiany i jaglanych, z wiórkami kokosowymi.Cudowny zapach i smak!
Składniki:
10 średniej wielkość jabłek (papierówki)
masło do wysmarowania formy
1 łyżka cukru trzcinowego
1 łyżeczka cynamonu
Składniki na kruszonkę:
1/2 szklanki płatków owsianych
1/2 szklanki płatków jaglanych
1/2 szklanki wiórków kokosowych
1/3 szklanki mąki pszennej
100 g zimnego masła
2 łyżki cukru cukru trzcinowego
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka oleju roślinnego
Dodatkowo:
cukier puder do posypania
Wykonanie:
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Piekarnik nastawiamy na 180 st. C. (piekę z termoobiegiem).
Jabłka obieramy ze skórki, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy na ćwiartki lub jeszcze mniejsze części. Owoce przekładamy do naczynia, posypujemy cynamonem i cukrem.
Wszystkie składniki na kruszonkę umieszczamy w misce, mieszamy, a następnie rękom formujemy kruszonkę.
Przygotowane wcześniej jabłka posypujemy kruszonką i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na ok. 25 minut. Deser podajemy na ciepło, posypany cukrem pudrem.
Smacznego!
Źródło:http://www.kawaiczekolada.pl/jablka-pod-kokosowo-owsiana-kruszonka