Wykonanie
Ha! No to teraz pytanie podstawowe: szarlotka czy bardziej słodka zapiekanka na spodzie z
płatkami owsianymi? Sama już nie wiem, która nazwa bardziej adekwatna... w każdym bądź razie ciasto obłędne! Przepyszne, zarówno na ciepło, jak i na zimno... Pasuje jako deser i jako element śniadania, np. z
jogurtem naturalnym - świetnie zastąpi tradycyjne
musli - nie jest to typowe rozlatujące się kruche ciasto, po upieczeniu bardziej przypomina granolę :-) Wybór należy do Was, ja polecam ze względu na smak i łatwość przygotowania :-)SKŁADNIKICiasto:1 szklanka
mąki pszennej pełnoziarnistej1 szklanka drobnych
płatków owsianych2 łyżki
cukru trzcinowego1 łyżka
cukru z
waniliąmielony
cynamon i
kardamon (niewielkie ilości)100 g
masła1
jajkoDodatkowo:3 duże
jabłka2 łyżki
cukru trzcinowegomielony
cynamon i
kardamonMąkę,
płatki,
cukry,
cynamon i
kardamon mieszamy razem. Dodajemy
masło pokrojone w małe kawałki,
jajko i zagniatamy ciasto (będzie się trochę kruszyło).
Jabłka obieramy i kroimy w ćwiartki, a następnie każdą w cienkie plasterki; mieszamy z
cukrem i
przyprawami. Tortownicę lub formę do tarty (21 - 23 cm) wykładamy papierem do pieczenia i wyklejamy dno 2/3 ciasta. Na ciasto wykładamy równomierną warstwą
jabłka, a na nie rozkruszamy pozostałą część ciasta. Wierzch możecie dodatkowo posypać
cukrem i
cynamonem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (termoobieg) na 40 minut. Pod koniec pieczenia możecie dodatkowo włączyć górną grzałkę - wierzch stanie się bardziej chrupiący.