Wykonanie
Tradycyjna szarlotka z dużą ilością
jabłek i chrupiącą kruszonką. Podawan na ciepło z gałką ulubionych
lodów lub na zimno z odrobiną
cukru pudru.
Składniki na kruche ciasto ( forma średnicy 25×35 cm):3,5 szklanki
mąki pszennej0,5 szklanki
cukru pudru250 g
masła2
jajka2 łyżeczki
proszku do pieczeniaSkładniki farsz:2,5 kilograma
jabłek3/4 szklanki
cukru trzcinowego1 łyżeczka
cynamonu1 łyżeczka
kardamonuWykonanie ciasto:
Mąkę przesiewamy na stolnicę razem z
cukrem pudrem i
proszkiem do pieczenia, wbijamy
jajka i dodajemy pokrojone w kostkę zimne
masło. Wszystkie składniki ugniatamy. Ciasto dzielimy na dwie części ( 2/3 i 1/3), mniejszą część owijamy w folię i odkładamy na ok. 20 minut do zamrażalnika. Pozostałym
ciastem wylepiamy dno i około 1 cm rant formy uprzednio nasmarowanej
masłem i wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch ciasta posypujemy
bułką tartą (ciasto nie nasiąknie
sokami z
jabłek). Odstawiamy.Wykonanie farsz:
Jabłka obieramy ze skórek i zdzieramy na tarce, na dużych oczkach. Jeśli mamy bardzo soczystą odmianę
jabłek, odciskamy sok. Następnie dodajemy
cukier,
cynamon i
kardamon. Mieszamy i wykładamy na przygotowany wcześnie spód. Na wierzch rozrzucamy porwane kawałki ciast schłodzonego w zamrażalniku. Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 st. C i pieczemy ok 45-50 minut, do czasu aż ciasto się ładnie zarumieni. Ciasto podajemy na ciepło z gałką ulubionych
lodów lub na zimno posypane
cukrem pudrem.Smacznego!