Wykonanie
Dopóki zima nie odpuszcza, warto piec rozgrzewające ciasta z
jabłkami,
cynamonem i
kardamonem... Wypieki skandynawskie to dla mnie cały czas kuchnia pełna niespodzianek, wciągająca, ciepła, domowa. To szwedzki klasyk, ciasto z
jabłkami. Można serwować ciepłe prosto z formy, z
bitą śmietaną i kulką
lodów waniliowych. Pycha!Składniki:130 g
masła1 łyżeczka zmielonego
kardamonu + dodatkowy, do oprószenia500 - 600 g
jabłek3 - 4 łyżki jasnego
brązowego cukru1,5 łyżeczki
cynamonu100 g
cukru trzcinowego2
jajka140 g
mąki pszennejpół łyżeczki
proszku do pieczeniaWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę pszenną i
proszek do pieczenia wymieszać i przesiać.2 łyżki jasnego
brązowego cukru wymieszać z
cynamonem.
Jabłka obrać, pokroić na plasterki. Wymieszać z
cukrem i
cynamonem, odłożyć na czas przygotowania ciasta.
Masło roztopić, lekko przestudzić - może pozostać ciepłe. Dodać
kardamon i wymieszać. Przelać do naczynia i wymieszać rózgą kuchenną z
cukrem trzcinowym. Dodawać
jajka, jedno po drugim, mieszając rózgą do połączenia się składników po każdym dodaniu. Dodać przesianą
mąkę pszenną z proszkiem, wymieszać do połączenia się składników rózgą kuchenną.Formę o średnicy 21 - 23 cm wysmarować
masłem i oprószyć
mąką pszenną, nadmiar
mąki strzepać. Przełożyć ciasto, wyrównać. Plasterki
jabłek odcedzić z soku (nie będzie potrzebny do ciasta) i poukładać w formie okręgów na cieście w taki sposób, by plasterki na siebie zachodziły. Posypać resztą
cukru i oprószyć dodatkowym
kardamonem.Piec w temperaturze 175ºC przez około 30 - 40 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, można podawać ciepłe np. z
lodami waniliowymi.Smacznego :-).
Źródło przepisu 'Fika'
Anna Brones & Johanna Kindvall .