ßßß Cookit - przepis na Fyriskaka

Fyriskaka

nazwa

Wykonanie

Dopóki zima nie odpuszcza, warto piec rozgrzewające ciasta z jabłkami, cynamonem i kardamonem... Wypieki skandynawskie to dla mnie cały czas kuchnia pełna niespodzianek, wciągająca, ciepła, domowa. To szwedzki klasyk, ciasto z jabłkami. Można serwować ciepłe prosto z formy, z bitą śmietaną i kulką lodów waniliowych. Pycha!
Składniki:
130 g masła
1 łyżeczka zmielonego kardamonu + dodatkowy, do oprószenia
500 - 600 g jabłek
3 - 4 łyżki jasnego brązowego cukru
1,5 łyżeczki cynamonu
100 g cukru trzcinowego
2 jajka
140 g mąki pszennej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną i proszek do pieczenia wymieszać i przesiać.
2 łyżki jasnego brązowego cukru wymieszać z cynamonem. Jabłka obrać, pokroić na plasterki. Wymieszać z cukrem i cynamonem, odłożyć na czas przygotowania ciasta.
Masło roztopić, lekko przestudzić - może pozostać ciepłe. Dodać kardamon i wymieszać. Przelać do naczynia i wymieszać rózgą kuchenną z cukrem trzcinowym. Dodawać jajka, jedno po drugim, mieszając rózgą do połączenia się składników po każdym dodaniu. Dodać przesianą mąkę pszenną z proszkiem, wymieszać do połączenia się składników rózgą kuchenną.
Formę o średnicy 21 - 23 cm wysmarować masłem i oprószyć mąką pszenną, nadmiar mąki strzepać. Przełożyć ciasto, wyrównać. Plasterki jabłek odcedzić z soku (nie będzie potrzebny do ciasta) i poukładać w formie okręgów na cieście w taki sposób, by plasterki na siebie zachodziły. Posypać resztą cukru i oprószyć dodatkowym kardamonem.
Piec w temperaturze 175ºC przez około 30 - 40 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, można podawać ciepłe np. z lodami waniliowymi.
Smacznego :-).
Źródło przepisu 'Fika' Anna Brones & Johanna Kindvall .
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/fyriskaka