Wykonanie
Pamiętam jak z siostrą pierwszy raz piekłyśmy tą szarlotkę, zastanawiałyśmy się czy w ogóle ona wyjdzie.Same suche składniki a gdzie jajka? Stwierdziłyśmy, że skoro w "Poradniku domowym" jest zdjęcie ciasta to ktoś jednak musiał je przecież robić i w dodatku mu wyszło.
Powiem wam, że tu nic nie da się zepsuć, ciasto robi się bardzo szybko i równie szybko znika z talerzyków.Polecam;)
Składniki:1 szklanka
mąki pszennej,1 szklanka
cukru (ja
daję połowę),1 szklanka
kaszy manny,1 i 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia,
cynamon,1 i 1/2 kg
jabłek,170 gram
masłaWszystkie suche składniki wymieszaj w misce.
Jabłka umyj, wydrąż środki i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno formy wysyp część suchych składników na to
jabłka,
cynamon-suche składniki-
jabłka-
cynamon i znów suche składniki.Na wierzch ciasta zetrzyj
masło na tarce o grubych oczkach (równomiernie je rozłóż).Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 60 minut.