ßßß Cookit - przepis na Sypana szarlotka.

Sypana szarlotka.

nazwa

Wykonanie

Pamiętam jak z siostrą pierwszy raz piekłyśmy tą szarlotkę, zastanawiałyśmy się czy w ogóle ona wyjdzie.Same suche składniki a gdzie jajka? Stwierdziłyśmy, że skoro w "Poradniku domowym" jest zdjęcie ciasta to ktoś jednak musiał je przecież robić i w dodatku mu wyszło.
Powiem wam, że tu nic nie da się zepsuć, ciasto robi się bardzo szybko i równie szybko znika z talerzyków.
Polecam;)
Składniki:
1 szklanka mąki pszennej,
1 szklanka cukru (ja daję połowę),
1 szklanka kaszy manny,
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
cynamon,
1 i 1/2 kg jabłek,
170 gram masła
Wszystkie suche składniki wymieszaj w misce.
Jabłka umyj, wydrąż środki i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno formy wysyp część suchych składników na to jabłka, cynamon-suche składniki-jabłka- cynamon i znów suche składniki.
Na wierzch ciasta zetrzyj masło na tarce o grubych oczkach (równomiernie je rozłóż).
Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 60 minut.
Źródło:http://kulinarnyzakatekao12.blogspot.com/2013/03/pamietam-jak-z-siostra-pierwszy-raz.html