ßßß
ciasto kruche:1,5 szklanki mąki pszennej110 gram miękkiego masła1 jajo1/3 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżki cukru1 łyżka cukru waniliowegonadzienie jabłkowe:1,5 kg jabłek (miałam Championy) + 1 płaska łyżka kaszy manny (opcjonalnie)0,5 - 3/4 łyżeczki cynamonunie dodawałam cukrukruszonka:100 gram miękkiego masła5 łyżek cukru + 1 łyżka cukru waniliowego1 z dużym czubkiem szklanka mąki pszennejMąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać masło, jajo, cukry i zagnieść kruche ciasto, można wsadzić na 30 minut do lodówki, ale u mnie nie było takiej potrzeby.Ciasto rozwałkować na pergaminie do pieczenia, przełożyć do tortownicy o średnicy 24 cm lub blaszki 24x24 cm, ponakłuwać widelcem, podpiec na złoto w temperaturze 190 stopni, u mnie 17 minut, ciasto schłodzić.Jabłuszka obrać, pokroić w grubsze plastry, wsypać do rondla, podlać 1/3 szklanki wody, dusić do mocnego zredukowania soku (jeśli jabłuszka nadal są luźne, można dodać płaską łyżkę kaszy manny), wyłączyć gaz i dodać cynamon, wymieszać, lekko schłodzić.Z mąki, masła, cukrów zagnieść kruszonkę.Na podpieczony spód wyłożyć równomiernie jabłuszka, posypać kruszonką, piec około 50 minut w temperaturze 180 stopni.