Wykonanie
Pyszna, pachnąca
masełkiem i
cynamonem szarlotka, bardzo polecam, przy jej robieniu nawet sobie nie pobrudzimy rąk :)
przepis z moimi zmianami pochodzi z tej stronyciasto:2 szklanki
kaszy manny (zwykłej, do gotowania)2 szklanki
mąki pszennej1 szklanka
cukru ( plus dopełnienie do całości 1 łyżką
cukru waniliowego)3 łyżeczki
proszku do pieczeniamasa
jabłkowa:2 - 2,2 kg bardzo soczystych
jabłek (dałam Ligole)
cukier do smaku, jeśli są kwaśne
cynamon, wg uznania (dałam 1 łyżeczkę)dodatkowo na wierzch:około 150 - 180 gramów
masłaJabłka obieramy, ścieramy na tarce na dużych oczkach, zasypujemy
cukrem (opcjonalnie) i
cynamonem, nie odsączamy soku, masę dzielimy na dwie równe części.
Kaszę ,
mąkę,
cukier i proszek przesiewamy razem, masę dzielimy na 3 równe części ( u mnie każda wyszła po 260 gramów).Kwadratową blachę o wymiarze 25 cm lub tortownicę o średnicy 24 cm smarujemy
masłem, posypujemy
bułką tartą lub
kaszą manną. Na spód wysypujemy pierwszą część
kaszy z
mąką, potrząsając formą rozprowadzamy ją równomiernie, następnie na nią rozkładamy połowę
jabłek, lekko dociskając wygładzamy powierzchnię.
Potem jabłka posypujemy drugą częścią
mąki z
kaszą, znów wyrównujemy powierzchnię, nakładamy drugą część
jabłek, dociskamy i wysypujemy trzecią część
kaszy z
mąką.Dobrze schłodzone
masło ścieramy na tarce o dużych oczkach, posypujemy równomiernie wierzch ciasta.
Ciasto wsadzamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 55 - 60 minut.