ßßß Cookit - przepis na szarlotka sypana

szarlotka sypana

nazwa

Wykonanie

Pyszna, pachnąca masełkiem i cynamonem szarlotka, bardzo polecam, przy jej robieniu nawet sobie nie pobrudzimy rąk :)
przepis z moimi zmianami pochodzi z tej strony
ciasto:
2 szklanki kaszy manny (zwykłej, do gotowania)
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru ( plus dopełnienie do całości 1 łyżką cukru waniliowego)
3 łyżeczki proszku do pieczenia
masa jabłkowa:
2 - 2,2 kg bardzo soczystych jabłek (dałam Ligole)
cukier do smaku, jeśli są kwaśne
cynamon, wg uznania (dałam 1 łyżeczkę)
dodatkowo na wierzch:
około 150 - 180 gramów masła
Jabłka obieramy, ścieramy na tarce na dużych oczkach, zasypujemy cukrem (opcjonalnie) i cynamonem, nie odsączamy soku, masę dzielimy na dwie równe części.
Kaszę , mąkę, cukier i proszek przesiewamy razem, masę dzielimy na 3 równe części ( u mnie każda wyszła po 260 gramów).
Kwadratową blachę o wymiarze 25 cm lub tortownicę o średnicy 24 cm smarujemy masłem, posypujemy bułką tartą lub kaszą manną. Na spód wysypujemy pierwszą część kaszy z mąką, potrząsając formą rozprowadzamy ją równomiernie, następnie na nią rozkładamy połowę jabłek, lekko dociskając wygładzamy powierzchnię. Potem jabłka posypujemy drugą częścią mąki z kaszą, znów wyrównujemy powierzchnię, nakładamy drugą część jabłek, dociskamy i wysypujemy trzecią część kaszy z mąką.
Dobrze schłodzone masło ścieramy na tarce o dużych oczkach, posypujemy równomiernie wierzch ciasta.
Ciasto wsadzamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 55 - 60 minut.
Źródło:http://zcukrempudrem.blogspot.com/2013/11/szarlotka-sypana.html