ßßß
przepis z moimi zmianami pochodzi z tej stronyciasto:2 szklanki kaszy manny (zwykłej, do gotowania)2 szklanki mąki pszennej1 szklanka cukru ( plus dopełnienie do całości 1 łyżką cukru waniliowego)3 łyżeczki proszku do pieczeniamasa jabłkowa:2 - 2,2 kg bardzo soczystych jabłek (dałam Ligole)cukier do smaku, jeśli są kwaśnecynamon, wg uznania (dałam 1 łyżeczkę)dodatkowo na wierzch:około 150 - 180 gramów masłaJabłka obieramy, ścieramy na tarce na dużych oczkach, zasypujemy cukrem (opcjonalnie) i cynamonem, nie odsączamy soku, masę dzielimy na dwie równe części.Kaszę , mąkę, cukier i proszek przesiewamy razem, masę dzielimy na 3 równe części ( u mnie każda wyszła po 260 gramów).Kwadratową blachę o wymiarze 25 cm lub tortownicę o średnicy 24 cm smarujemy masłem, posypujemy bułką tartą lub kaszą manną. Na spód wysypujemy pierwszą część kaszy z mąką, potrząsając formą rozprowadzamy ją równomiernie, następnie na nią rozkładamy połowę jabłek, lekko dociskając wygładzamy powierzchnię. Potem jabłka posypujemy drugą częścią mąki z kaszą, znów wyrównujemy powierzchnię, nakładamy drugą część jabłek, dociskamy i wysypujemy trzecią część kaszy z mąką.Dobrze schłodzone masło ścieramy na tarce o dużych oczkach, posypujemy równomiernie wierzch ciasta.
Ciasto wsadzamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 55 - 60 minut.