Wykonanie
Szarlotka sypana jest znana i powszechnie lubiana. Można podawać ją tradycyjnie na ciepło z
lodami lub po prostu
solo na zimno. Jest wilgotna i aromatyczna.
Jabłka i
cynamon to idealne połączenie. Jeśli jeszcze jej nie piekliście czym prędzej to nadróbcie.
Składniki:1 szklanka
kaszy manny (szklanka 250 ml)1 szklanka
mąki pszennej1 szklanka
cukru2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka
cukru waniliowego2 łyżeczki
cynamonu100 g
masła1-1 1/2 kg kwaskowych
jabłekMąkę,
kaszę,
cukier,
cukier z
wanilią i proszek mieszamy w misce. Dzielimy na 3 równe części.
Jabłka obieramy i pozbawiamy gniazd nasiennych. Ścieramy na tarce na grubych oczkach. Do małej blaszki lub naczynia żaroodpornego wsypujemy jedną porcję suchych składników. Na to układamy 1/2 porcji
jabłek. Posypujemy obficie
cynamonem. Sypiemy drugą porcję suchych składników. Na składniki wykładamy porcję
jabłek i posypujemy je
cynamonem. Na wierzch sypiemy ostatnią porcję suchych składników. Na całym wierzchu ciasta układamy bardzo cienko pokrojone plastry
masła. Szarlotkę wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i pieczemy 50-55 minut, do zrumienienia wierzchu. Smacznego!