ßßß Cookit - przepis na Szarlotka sypana z cynamonem

Szarlotka sypana z cynamonem

nazwa

Wykonanie

Szarlotka sypana jest znana i powszechnie lubiana. Można podawać ją tradycyjnie na ciepło z lodami lub po prostu solo na zimno. Jest wilgotna i aromatyczna. Jabłka i cynamon to idealne połączenie. Jeśli jeszcze jej nie piekliście czym prędzej to nadróbcie.
Składniki:
1 szklanka kaszy manny (szklanka 250 ml)
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 łyżeczki cynamonu
100 g masła
1-1 1/2 kg kwaskowych jabłek
Mąkę, kaszę, cukier, cukier z wanilią i proszek mieszamy w misce. Dzielimy na 3 równe części. Jabłka obieramy i pozbawiamy gniazd nasiennych. Ścieramy na tarce na grubych oczkach. Do małej blaszki lub naczynia żaroodpornego wsypujemy jedną porcję suchych składników. Na to układamy 1/2 porcji jabłek. Posypujemy obficie cynamonem. Sypiemy drugą porcję suchych składników. Na składniki wykładamy porcję jabłek i posypujemy je cynamonem. Na wierzch sypiemy ostatnią porcję suchych składników. Na całym wierzchu ciasta układamy bardzo cienko pokrojone plastry masła. Szarlotkę wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i pieczemy 50-55 minut, do zrumienienia wierzchu. Smacznego!
Źródło:http://kuchniaszerokootwarta.blogspot.com/2012/03/szarlotka-sypana-z-cynamonem-i.html