Wykonanie
Dziś Dzień
Jabłka. Po więcej przepisów zapraszam do etykiety
Jabłka po prawej stronie, a tymczasem podaję przepis na szarlotkę bez miksera. Miałam obawy zanim zrobiłam to ciasto. Zastanawiałam jak te wszystkie suche składniki zamienią się podczas pieczenia w ciasto? Ale udało się :) Przepis pochodzi od
Margarytki i z czystym sumieniem Wam go polecam!
Składniki:Suche składniki:1,5 szklanki
kaszy manny1,5 szklanki
mąki pszennej3/4 szklanki
cukru2 czubate łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżka
cukru waniliowegoMasa
jabłkowa:1,5 kg
jabłek, najlepiej kwaśnych2 łyżki
cukru1 łyżeczka
cynamonuDodatkowo:150 g zmrożonego
masłaSposób przygotowania:1. Wszystkie składniki suche dokładnie ze sobą mieszamy w jednym naczyniu.2.
Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach, do
jabłek dodajemy
cukier i
cynamon, mieszamy.3. Do blaszki (niewielkiej prostokątnej lub do tortownicy) wysmarowanej
masłem wkładamy na dno równomiernie 1/3 suchych składników. Na nich równomiernie rozkładamy połowę masy
jabłkowej. Następnie nakładamy 1/3 część suchych składników i znów masę
jabłkową. Na koniec rozkładamy ostatnią część suchych składników.4. Na wierzch ścieramy na tarce zamrożone
masło5. Pieczemy około 60 minut w 175 – 180 stopniach. Po ostudzeniu posypujemu
cukrem pudrem.Smacznego!!!