ßßß Cookit - przepis na Szarlotka sypana

Szarlotka sypana

nazwa

Wykonanie

Dziś Dzień Jabłka. Po więcej przepisów zapraszam do etykiety Jabłka po prawej stronie, a tymczasem podaję przepis na szarlotkę bez miksera. Miałam obawy zanim zrobiłam to ciasto. Zastanawiałam jak te wszystkie suche składniki zamienią się podczas pieczenia w ciasto? Ale udało się :) Przepis pochodzi od Margarytki i z czystym sumieniem Wam go polecam!
Składniki:
Suche składniki:
1,5 szklanki kaszy manny
1,5 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka cukru waniliowego
Masa jabłkowa:
1,5 kg jabłek, najlepiej kwaśnych
2 łyżki cukru
1 łyżeczka cynamonu
Dodatkowo:
150 g zmrożonego masła
Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki suche dokładnie ze sobą mieszamy w jednym naczyniu.
2. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach, do jabłek dodajemy cukier i cynamon, mieszamy.
3. Do blaszki (niewielkiej prostokątnej lub do tortownicy) wysmarowanej masłem wkładamy na dno równomiernie 1/3 suchych składników. Na nich równomiernie rozkładamy połowę masy jabłkowej. Następnie nakładamy 1/3 część suchych składników i znów masę jabłkową. Na koniec rozkładamy ostatnią część suchych składników.
4. Na wierzch ścieramy na tarce zamrożone masło
5. Pieczemy około 60 minut w 175 – 180 stopniach. Po ostudzeniu posypujemu cukrem pudrem.
Smacznego!!!
Źródło:http://kuchnia-domowa-ani.blogspot.com/2012/09/szarlotka-sypana.html