ßßß
Składniki:Suche składniki:1,5 szklanki kaszy manny1,5 szklanki mąki pszennej3/4 szklanki cukru2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżka cukru waniliowegoMasa jabłkowa:1,5 kg jabłek, najlepiej kwaśnych2 łyżki cukru1 łyżeczka cynamonuDodatkowo:150 g zmrożonego masłaSposób przygotowania:1. Wszystkie składniki suche dokładnie ze sobą mieszamy w jednym naczyniu.2. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach, do jabłek dodajemy cukier i cynamon, mieszamy.3. Do blaszki (niewielkiej prostokątnej lub do tortownicy) wysmarowanej masłem wkładamy na dno równomiernie 1/3 suchych składników. Na nich równomiernie rozkładamy połowę masy jabłkowej. Następnie nakładamy 1/3 część suchych składników i znów masę jabłkową. Na koniec rozkładamy ostatnią część suchych składników.4. Na wierzch ścieramy na tarce zamrożone masło5. Pieczemy około 60 minut w 175 – 180 stopniach. Po ostudzeniu posypujemu cukrem pudrem.Smacznego!!!