Wykonanie
Połowa października to czas kiedy w ogrodzie dojrzewa moja ulubiona odmiana
jabłek na szarlotkę - Golden Delicious. Postanowiłam więc wypróbować jakiś nowy przepis. Przeglądając internet natrafiłam na Szarlotkę sypaną. Gdy pierwszy raz przeczytałam o tej szarlotce pomyślałam sobie "czy to może się udać?". Po przeczytaniu licznych pochwalnych komentarzy postanowiłam ją wypróbować. Efekt - bardzo proste i szybkie ciasto. Smakuje wyśmienicie, leciutko, jak bym jadła same
jabłka :) Na pewno nie jeden raz
wrócę do tego przepisu.SKŁADNIKI1,5 szklanka
mąki pszennej1,5 szklanka
kaszy manny1 szklanka
cukru (lub troszkę więcej)
cukier waniliowy1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia2 kg
jabłekcynamonkostka
masła - 200 g
Mąkę,
kaszę,
cukier, proszek i
cukier waniliowy wymieszać i podzielić na 3 części.
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przygotować blachę o wymiarach 25x30 cm. Na sam spód wyłożyć papier do pieczenia zaś boki wysmarować
masłem. Na początek wysypać pierwszą część suchych składników, na to wyłożyć połowę
jabłek i oprószyć delikatnie
cynamonem. Następnie kolejna część suchych składników, pozostałe
jabłka i
cynamon. Na koniec trzecia część suchych składników. Na wierzch zetrzeć
masło na tarce o dużych oczkach i równomiernie rozłożyć.
Masło można posypać
cukrem aby powstała słodka, chrupiąca skorupka.Blachę wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C i piec 60 minut.Smacznego :)