Wykonanie
Idealne jesienne ciasto z
jabłkami,
cynamonem i
kardamonem. Niesamowicie proste w przygotowaniu, nie wymaga użycia robota kuchennego. Pyszne i składające się z łatwo dostępnych produktów. Gorąco polecam !!! Przepis z bloga Moje wypieki .
Składniki : ( wszystkie składniki powinny być temp. pokojowej )130 g
masła1 łyżeczka mielonego
kardamonu + dodatkowo do oprószenia500-600 g
jabłek3-4 łyżki jasnego
brązowego cukru1,5 łyżeczki
cynamonu100 g
cukru trzcinowego ( w całym tym przepisie użyłam Demerara )2
jaja140 g
mąki pszennej1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniaMąkę z proszkiem przesiać, odstawić.2 łyżki
brązowego cukru mieszamy z
cynamonem.
Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne. Tniemy na ósemki. Do
jabłek dodajemy wcześniej przygotowany
cukier z
cynamonem, mieszamy. Odstawiamy.
Masło roztopić, lekko przestudzić, może pozostać ciepłe. Do
masła dodajemy
kardamon, mieszamy. Następnie dodajemy
cukier trzcinowy ponownie mieszamy za pomocą rózgi kuchennej. Kolejno dodajemy po jednym
jajku, dobrze mieszając po każdym dodaniu tak aby połączyło się ze składnikami. Na koniec dosypujemy
mąkę z proszkiem. Mieszamy cały czas za pomocą rózgi kuchennej ale tylko do połączenia składników.Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy ok 20-23 cm ( najlepiej do 20 cm wtedy ciasto będzie wyższe ) wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia lub wysypanej
mąką. Równamy wierzch. Na górze układamy odsączone z soku kawałki
jabłek tak aby zachodziły na siebie i tworzyły rozetę czy wachlarz. Wierzch
jabłek można dodatkowo oprószyć pozostałym
cukrem i
kardamonem - ja już tego nie robiłam.Pieczemy w temp. 175°C przez 30-40 minut lub do tzw. suchego patyczka.Smacznego :)