Wykonanie
Uwielbiam ciasta z
jabłkami i dość często wykorzystuje te
owoce do przygotowania różnych słodkości. Wystarczy chwilka i już możemy się cieszyć smakiem wspaniałego deseru. No o
jabłka są zdrowe. Za oknem taki misz masz. Chmury i przedziera się słoneczko. Ale na razie nie pada i niech tak zostanie. Ja dzisiaj planuje odpoczynek z rodzinką a jutro wybieramy się na festiwal Camerimage. A na deser mam dla was
biszkopt cynamonowy właśnie z
jabłkami. Wyszedł pyszny w smaku, puszysty i delikatny. Zapraszam was zatem na
kawkę i ciacho.Składniki:- 6
jajek- 200 g
cukru trzcinowego- 180 g
mąki pszennej- 50 g
mąki ziemniaczanej- 3/4 łyżeczki
proszku do pieczenia- 1/2 łyżeczki
kardamonu- 1 czubata łyżeczka
cynamonu- 2-3
jabłka-
cukier puder do posypania ciasta- łyżeczka
masła do wysmarowania blaszki- łyżka
bułki tartej do podsypania blaszkiDo miski wbijamy
białka,
żółtka wkładamy do osobnej miski. Miksujemy mikserem i w połowie miksowania dodajemy
cukier. Jak już uzyskamy sztywną pianę, wówczas dodajemy
żółtka i ponownie miksujemy.
Mąkę pszenną mieszamy z ziemniaczaną, dodajemy
proszek do pieczenia,
kardamon i
cynamon. Dodajemy porcjami do masy i miksujemy na średnich obrotach.
Jabłka obieramy i kroimy w kostkę.Blaszkę smarujemy
masłem i podsypujemy
bułką tartą, wykładamy ciasto. Na wierzchu układamy pokrojone
jabłka.Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 170 stopni, grzanie góra-dół, pieczemy przez 45 minut. Upieczone ciasto posypujemy
cukrem pudrem.Smacznego.