ßßß
Uwielbiam ciasta z jabłkami i dość często wykorzystuje te owoce do przygotowania różnych słodkości. Wystarczy chwilka i już możemy się cieszyć smakiem wspaniałego deseru. No o jabłka są zdrowe. Za oknem taki misz masz. Chmury i przedziera się słoneczko. Ale na razie nie pada i niech tak zostanie. Ja dzisiaj planuje odpoczynek z rodzinką a jutro wybieramy się na festiwal Camerimage. A na deser mam dla was biszkopt cynamonowy właśnie z jabłkami. Wyszedł pyszny w smaku, puszysty i delikatny. Zapraszam was zatem na kawkę i ciacho.Składniki:- 6 jajek- 200 g cukru trzcinowego- 180 g mąki pszennej- 50 g mąki ziemniaczanej- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia- 1/2 łyżeczki kardamonu- 1 czubata łyżeczka cynamonu- 2-3 jabłka- cukier puder do posypania ciasta- łyżeczka masła do wysmarowania blaszki- łyżka bułki tartej do podsypania blaszkiDo miski wbijamy białka, żółtka wkładamy do osobnej miski. Miksujemy mikserem i w połowie miksowania dodajemy cukier. Jak już uzyskamy sztywną pianę, wówczas dodajemy żółtka i ponownie miksujemy.Mąkę pszenną mieszamy z ziemniaczaną, dodajemy proszek do pieczenia, kardamon i cynamon. Dodajemy porcjami do masy i miksujemy na średnich obrotach.Jabłka obieramy i kroimy w kostkę.Blaszkę smarujemy masłem i podsypujemy bułką tartą, wykładamy ciasto. Na wierzchu układamy pokrojone jabłka.Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 170 stopni, grzanie góra-dół, pieczemy przez 45 minut. Upieczone ciasto posypujemy cukrem pudrem.Smacznego.