Wykonanie
Coś ostatnio praca mnie pochłonęła, przyznam się szczerze, że brakuje mi stanowczo czasu na wszystko. Doba jest za krótka. Do tego jest gorąco i jakiś mniejszy zapał do gotowania. Miałam ochotę na lekkie ciasto, które jest szybkie w przygotowaniu. Przypomniało mi się, że Mama piekła kiedyś takie
biszkoptowe ciasta, przeszukałam notatniki Mamy i znalazłam. Niemożliwe, żeby się nie udał, tak przynajmniej mi się wydaję. Dostałam reklamówkę
jabłek, które w smaku są dość kwaśne, a w cieście były idealne.
Składniki (forma 24 x 24 cm)– 5
jajek;– 2/3 szklanki
mąki pszennej;– 2/3 szklanki
mąki ziemniaczanej;– 3/4 szklanki
cukru pudru;– 1 czubata łyżeczka
proszku do pieczenia;– 4
jabłka;Wykonanie:
Żółtka oddzielić od
białek.
Białka ubić na sztywną pianę pod koniec dodając
cukier puder. Do piany dodać
mąkę (obydwie),
żółtka,
proszek do pieczenia, wymieszać szpatułką.
Jabłka obrać i pokroić w plastry. Część
jabłek zostawić do dekoracji a resztę dodać do ciasta i wymieszać delikatnie.Formę natłuścić i posypać
bułką tartą, przełożyć ciasto.Piec w temperaturze około 180 stopni Celsjusza przez około 30 minut.Smacznego