Wykonanie
Pierwszy dzień jesieni trzeba zagryźć słodką babeczką .. nie żeby zaraz ze złości bo jesień w gruncie rzeczy jest całkiem piękną
porą roku, można się nawet w niej zakochać... cudowne kolory w okół nas,
grzyby i wspaniała
dynia,
jarmuż i
śliwki - czego więcej chcieć! mimo wszystko ja osobiście kocham ciepłe miesiące bo zwyczajnie jestem zmarźlakiem, który nie znosi ulew, deszczów i kapuśniaczków i gdyby jesień należała do tych suchych miesięcy, w których może nie ma mega dużo słonka ale za to jest bezdeszczowo to może byłabym szczęśliwa, jednak nie dane nam pogodowo organizować jesieni więc jesteśmy zdani na jej własny tor ... muszę ugryźć babeczkę!
przepis własnySkładniki:180g
masła dyniowego z tego przepisu klik200g
mąki pszennej3 płaskie łyżeczki
proszku do pieczenia150g
brązowego cukru trzcinowego3 całe
jajka200g stopionego
masła2 łyżeczki
cynamonu4 snikersyPrzygotowanie:Snikersy pokroiłam w plasterki, ułożyłam w kilku foremkach silikonowych na ich dnie, odstawiłam.Wszystkie inne składniki połączyłam w misie malaksera i wymieszałam do uzyskania jednolitej masy,
jajek nie miksujemy na puch ponieważ podczas wypiekania ciasto dość sporo rośnie i wylewa się poza foremki. Foremek silikonowych nie trzeba smarować tłuszczem! Przełożyłam masę do foremek - u mnie 18 sztuk, wierzch dekoruję plastrami snikersów i układam na blaszce. Piekarnik rozgrzewam do 170' i wkładam babeczki na 25 minut. Babeczki, których dno jest wyłożone snikersami będą miały chrupiący karmelizowany wierzch, natomiast te, które wierzch dekorowaliśmy snikersami będą lekko ciągnące. Smacznego!