ßßß
 
            
         Ciasto bez ucierania i wałkowania!!!Szarlotka zwana sypaną
Ciasto bez ucierania i wałkowania!!!Szarlotka zwana sypaną Znam ten przepis już od lat i jest to moje ulubione ciasto, gdyż robi się je super szybko!Składniki:1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej1 szklanka kaszy manny3/4 szklanki brazowego cukru ( jeśli jabłka są bardzo słodkie to mniej)1,5 łyżeczki proszku do pieczenia1,5 kg jabłekłyżeczka cynamonu lub więcej3/4 kostki masłaDo miski wsypujemy suche składniki i mieszamy do połączenia. Jabłka zcieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy cynamon.
Znam ten przepis już od lat i jest to moje ulubione ciasto, gdyż robi się je super szybko!Składniki:1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej1 szklanka kaszy manny3/4 szklanki brazowego cukru ( jeśli jabłka są bardzo słodkie to mniej)1,5 łyżeczki proszku do pieczenia1,5 kg jabłekłyżeczka cynamonu lub więcej3/4 kostki masłaDo miski wsypujemy suche składniki i mieszamy do połączenia. Jabłka zcieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy cynamon. Do formy, o średnicy 23, na dno układamy wyciety papier do pieczenia, a boki smarujemy olejem lub masłem. Nastąpnie wsypujemy część składników suchych, przykrywamy to warstwą jabłek, znowu przykrywamy składnikami suchymi i kładziemy resztę utartych jabłek. Wysypujemy pozostałą warstwę mąki z kaszą, a na wierzch ścieramy, na dużych oczkach, masło tak aby pokryło całą powierzchnię.
Do formy, o średnicy 23, na dno układamy wyciety papier do pieczenia, a boki smarujemy olejem lub masłem. Nastąpnie wsypujemy część składników suchych, przykrywamy to warstwą jabłek, znowu przykrywamy składnikami suchymi i kładziemy resztę utartych jabłek. Wysypujemy pozostałą warstwę mąki z kaszą, a na wierzch ścieramy, na dużych oczkach, masło tak aby pokryło całą powierzchnię. Pieczemy w temperaturze 180ºC przez około 60 minut. Masło podczas pieczenia się topi i razem z sokiem z jabłek zespoli wszystkie warstwy.SmacznegoZapraszam również na inne słodkości. Kliknij na zdjęcie i poznaj przepis:
Pieczemy w temperaturze 180ºC przez około 60 minut. Masło podczas pieczenia się topi i razem z sokiem z jabłek zespoli wszystkie warstwy.SmacznegoZapraszam również na inne słodkości. Kliknij na zdjęcie i poznaj przepis: