Wykonanie
Pyszne
cynamonowe ciastka.Z podanej porcji wychodzi około 20 sztuk.Co trzeba? (na ciasto)1,5 szklanki
mąki0,5 szklanki
cukru pudru3/4 kostki miękkiego
masła2 łyżeczki
cukru wanilinowego0,5 łyżeczki
soli (duża szczypta)poza tym:1/4 szklanki
cukru2 łyżeczki
cynamonu, ja dałam 3 :)1
białko1 łyżka
wodyCo i jak?Do miski wsypać
mąkę,
cukier puder,
sól,
cukier wanilinowy,
masło i zagnieść ciasto. Schować na pół godziny do lodówki.1
białko wymieszać z łyżką
wody.
Cukier połączyć z
cynamonem.Przygotować prostokątny kawałek papieru do pieczenia, podsypać
mąką, rozłożyć ciasto, również posypać
mąką, cienko rozwałkować na wymiary tegoż kawałka papieru do pieczenia (30x25cm).Zasadniczo chodzi o to, by rozwałkowane ciasto było najbliższe kształtowi prostokąta, będzie się lepiej zawijać :)Rozwałkowane ciasto posmarować
białkiem z
wodą, następnie posypać obficie
cukrem z
cynamonem.Zawinąć, zaczynając od szerszego
boku (brzegu) i schować ciasto zawinięte w folię do zamrażarki na kolejne pół godziny. Zdjąć folię, ciasto pokroić na 1,5 cm kawałki, układać na blaszce, pokrytej papierem do pieczenia, polecam również wysmarować powierzchnię, gdzie kładziecie
ciasteczka, by nie przywarły.Piec w 170' (bez termoobiegu) 15 min, aż będą złoteSmacznego :)