ßßß
Pomysł może i nie jest zbyt oryginalny bo to w końcu tylko ziemniaki z mielonym ale jednak:) Pulpeciki są delikatne pyszne i bardzo sycące. Z piekarnika mają mniej kalorii jednak to nadal bomba skrobiowa dla naszego brzuszka. Kotlety robiłam na 3 sposoby:Pierwsze surowe mięso wkładałam do masy ziemniaczanej jednak kotlety wychodziły ogromne i strasznie długo się smażyły. Drugi sposób to ugotowane pulpety wkładałam w ciasto smażyłam lub piekłam w piekarniku. Opcja najlepsza to druga i trzecia :) No to zaczynamy ....Składniki do pulpetów0,5 kg mięsa mielonego z kurczakagarść pietruszki2 cebule1 czerwona paprykasólpieprzsłodka i ostra papryka z braku laku użyłam 3 kromek bułki wrocławskiejmleko do namaczania bułki1 jajkoprzyprawa Kamis : zapiekanka makaronowa po bolońskuPrzepis na kotlety ziemniaczane znajdziecie tutaj z wyjątkiem sera i i słonecznika dodajemy wszystko.Tym razem miałam dość wodniste ziemniaki więc użyłam ok 1 szklanki mąki na 2 kg ziemniaków.
Wykonanie:Cebulę wraz z papryką, przyprawami siekamy w malakserze. Po otrzymaniu dość drobnej kosteczki z warzyw dodajemy mięso , namoczoną bułkę w mleku oraz jajko , siekamy jeszcze chwilkę i gotowe.Do gotującej osolonej wody wkładam za pomocą łyżki i noża małe kawałeczki mięsa jak kluski kładzione. Mieszamy i gotujemy ok 2-3min pamiętajcie o tym , że mięso mielone w wodzie trochę puchnie i przy wielkim kotlecie będzie trzeba zrobić ogromnego pulpeta.pulpetów nie trzeba całkowicie studzić więc jeszcze ciepłe układam na lekko rozklepanym placuszku z ziemniaków i zawijam. Tych do piekarnika nie obtaczamy w bułce tartej ponieważ się nie zarumienią. Układamy na blasze i smarujemy olejem. A resztę smażymy na patelni (mały ogień i przykrywka to podstawa) Do tego można dodawać sos czosnkowy,pomidorowy,czosnkowy , pieczarkowy czy wreszcie grzybowy :) Smacznego
A zimowe pichcenie umilam sobie w ten sposób :) niedługo wrzucę linki gdzie i jak można zamówić taką piękna latarenkę:)