Wykonanie
Pomysł może i nie jest zbyt oryginalny bo to w końcu tylko
ziemniaki z mielonym ale jednak:) Pulpeciki są delikatne pyszne i bardzo sycące. Z piekarnika mają mniej kalorii jednak to nadal bomba skrobiowa dla naszego brzuszka. Kotlety robiłam na 3 sposoby:Pierwsze surowe
mięso wkładałam do masy ziemniaczanej jednak kotlety wychodziły ogromne i strasznie długo się smażyły. Drugi sposób to ugotowane pulpety wkładałam w ciasto smażyłam lub piekłam w piekarniku. Opcja najlepsza to druga i trzecia :) No to zaczynamy ....Składniki do pulpetów0,5 kg
mięsa mielonego z
kurczakagarść
pietruszki2
cebule1
czerwona paprykasólpieprzsłodka i
ostra papryka z braku laku użyłam 3 kromek
bułki wrocławskiejmleko do namaczania
bułki1
jajkoprzyprawa Kamis : zapiekanka makaronowa po bolońskuPrzepis na kotlety ziemniaczane znajdziecie tutaj z wyjątkiem
sera i i
słonecznika dodajemy wszystko.Tym razem miałam dość wodniste
ziemniaki więc użyłam ok 1 szklanki
mąki na 2 kg
ziemniaków.
Wykonanie:
Cebulę wraz z
papryką,
przyprawami siekamy w malakserze. Po otrzymaniu dość drobnej kosteczki z warzyw dodajemy
mięso , namoczoną
bułkę w
mleku oraz
jajko , siekamy jeszcze chwilkę i gotowe.Do gotującej osolonej
wody wkładam za pomocą łyżki i noża małe kawałeczki
mięsa jak kluski kładzione. Mieszamy i gotujemy ok 2-3min pamiętajcie o tym , że
mięso mielone w wodzie trochę puchnie i przy wielkim kotlecie będzie trzeba zrobić ogromnego pulpeta.pulpetów nie trzeba całkowicie studzić więc jeszcze ciepłe układam na lekko rozklepanym placuszku z
ziemniaków i zawijam. Tych do piekarnika nie obtaczamy w
bułce tartej ponieważ się nie zarumienią. Układamy na blasze i smarujemy
olejem. A resztę smażymy na patelni (mały ogień i przykrywka to podstawa) Do tego można dodawać
sos czosnkowy,
pomidorowy,
czosnkowy ,
pieczarkowy czy wreszcie
grzybowy :) Smacznego
A zimowe pichcenie umilam sobie w ten sposób :) niedługo wrzucę
linki gdzie i jak można zamówić taką piękna latarenkę:)