ßßß Cookit - przepis na Burrito

Burrito

nazwa

Wykonanie

Składniki:
500 g mięsa mielonego
4 ząbki czosnku
mała cebula
2 papryki
mała puszka fasoli czerwonej (bez zalewy)
ok 300 ml wrzątku
2/3 małej puszki kukurydzy
6 łyżeczek przecieru pomidorowego
1 łyżeczka cukru
przyprawa do dań meksykańskich
olej
mielona papryka
Składniki sosu:
130 ml jogurtu naturalnego
3 łyżeczki posiekanej pietruszki
2 ząbki czosnku
2 szczypty soli
0,5-1 łyżeczki cukru
Składniki tortilli:
1,5 szklanki mąki
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
3/4 szklanki ciepłej wody
oregano, bazylia, majranek
łyżka oleju
Najlepiej zacząć od przygotowania sosu . Pietruszkę drobno posiekać, przecisnąć czosnek przez praskę, połączyć z jogurtem i doprawić. Zostawić w lodówce.
Teraz można zacząć przygotowywać farsz . Drobno posiekać cebulę i zeszklić, dodać rozdrobniony czosnek a po chwili mięso mielone, smażyć aż do zarumienienia. W tym czasie przygotować wrzątek, rozpuścić w nim paprykę, przyprawę meksykańską, cukier, pieprz. Gdy mięso będzie odpowiednio przysmażone wlać mieszaninę przypraw na patelnię i dusić pod przykryciem 20 minut. Paprykę pokroić w kostkę i wrzucić na patelnię, dusić kolejne 10 minut, podlewać wodą w razie potrzeby. Dodać fasolę, kukurydzę i przecier pomidorowy. Wszystko dobrze wymieszać i doprawić do smaku przyprawą do dań meksykańskich.
Teraz najlepiej zająć się tortillami . Z podanych składników wyjdzie 6 sztuk placków. Wszystkie składniki połączyć razem i wyrobić ciasto. Ma ono mieć konsystencję jak ciasto na pierogi. Następnie rozwałkować na bardzo cienkie placki i smażyć na rozgrzanej patelnie po 30 sekund z każdej strony, aż w cieście zaczną powstawać pęcherze powietrza. W gotowe placki wsadzić farsz, podawać z sosem.
Źródło:http://kuchniapelnaczadu.blogspot.com/2015/02/burrito.html