Wykonanie

Składniki:500 g
mięsa mielonego4 ząbki
czosnkumała
cebula2
paprykimała puszka
fasoli czerwonej (bez zalewy)ok 300 ml wrzątku2/3 małej puszki
kukurydzy6 łyżeczek
przecieru pomidorowego1 łyżeczka
cukruprzyprawa do dań meksykańskich
olejmielona
papryka
Składniki sosu:130 ml
jogurtu naturalnego3 łyżeczki posiekanej
pietruszki2 ząbki
czosnku2 szczypty
soli0,5-1 łyżeczki
cukruSkładniki tortilli:1,5 szklanki
mąki0,5 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soli3/4 szklanki ciepłej
wodyoregano,
bazylia,
majranekłyżka
oleju
Najlepiej zacząć od przygotowania sosu .
Pietruszkę drobno posiekać, przecisnąć
czosnek przez praskę, połączyć z
jogurtem i doprawić. Zostawić w lodówce.Teraz można zacząć przygotowywać farsz . Drobno posiekać
cebulę i zeszklić, dodać rozdrobniony
czosnek a po chwili
mięso mielone, smażyć aż do zarumienienia. W tym czasie przygotować wrzątek, rozpuścić w nim
paprykę,
przyprawę meksykańską,
cukier,
pieprz. Gdy
mięso będzie odpowiednio przysmażone wlać mieszaninę przypraw na patelnię i dusić pod przykryciem 20 minut.
Paprykę pokroić w kostkę i wrzucić na patelnię, dusić kolejne 10 minut, podlewać
wodą w razie potrzeby. Dodać
fasolę,
kukurydzę i
przecier pomidorowy. Wszystko dobrze wymieszać i doprawić do smaku
przyprawą do dań meksykańskich.Teraz najlepiej zająć się tortillami . Z podanych składników wyjdzie 6 sztuk placków. Wszystkie składniki połączyć razem i wyrobić ciasto. Ma ono
mieć konsystencję jak ciasto na pierogi. Następnie rozwałkować na bardzo cienkie placki i smażyć na rozgrzanej patelnie po 30 sekund z każdej strony, aż w cieście zaczną powstawać pęcherze powietrza. W gotowe placki wsadzić farsz, podawać z sosem.



