Wykonanie


ok. 12 sztuk1 średnia
kapusta włoska200 g
zielonej soczewicy1 średnia
marchewka starta na dużych oczkach3 ząbki
czosnku2
cebule10 cm kawałek
pora (zielona część)łyżeczka
bazylii suszonej1/2 łyżeczki
kminku1 łyżeczka suszonego
majerankunatka pietruszkipuszka
momidorów1 łyżka
octu balsamicznego1/2 łyżeczki
cukruszczypta
cynamonukopereksól,
piperzsczypta
chiliolej, łyżka
masłaFarsz:
Soczewicę gotujemy do miękkości z
majerankiem i
kminkiem, pod koniec gotowania solimy. Odcedzamy.Siekamy drobno 1
cebulę, 2 ząbki
czosnku i
por - szklimy na
oleju i
maśle.
Soczewicę blendujemy (nie musi być zupełna papka), dodajemy pozostałe składniki i
marchewkę, doprawiamy do smaku
solą,
pieprzem, dodajemy posiekaną
natkę pietruszki.
Kapustę zaparzamy (zostawiamy 3 liście) zdejmując po kolei liście, odsączamy, studzimy i wykrawamy twarde części.Nakładamy farsz w liście i zawijamy gołąbki.


Układamy w naczyniu w którym będą się próżyły, na dno układamy 3 zewnętrzne umyte liście
kapusty. Układamy gołąbki ciasno obok siebie - nie rozpadną się wtedy tak łatwo. Zalewamy
sosem pomidorowym, podlewamy odrobiną
bulionu i dusimy ok. 40 minut do miękkości
kapusty.

Sos:Siekamy drobno 1
cebulę i ząbek
czosnku, szklimy na łyżce
oleju, dodajemy
bazylię,
chili, dodajemy rozgniecione
pomidory wraz z zalewą, doprawiamy
solą,
cukrem i
octem. Odparowujemy krótko sos, pod koniec dodajemy garść posiekanego
koperku. Zalewamy sosem gołąbki ułożone warstwowo i dusimy pod przykryciem.