Wykonanie
Jeszcze chwila do świątecznych przepisów, jeszcze mamy jesień, więc wrzucam jeszcze ten przepis który gdzieś mi się zaplątał zapomniany :)Obecnie jestem na diecie bezmlecznej, ale kilka wpisów "zakazanych" wartych jest zamieszczenia,
między innymi ta wytrawna
tarta.

Świetnie się kroi nawet zaraz po upieczeniu, masa w środku jest delikatna ale i zwarta.Ciekawy smak z wyraźnym wyczuwalnym:
brokułów,
czosnku i
tymianku.
Cebulki karmelizowane w
maśle idealnie uzupełniają pozostałe składniki.Spód
maślany i kruchy, ciasto bez dodatku
jajek.Bardzo polecam.przepis własnyNadzienie:1 duży
brokułok. 1-1.5 szklanki ugotowanej
kaszy jaglanej200 ml
śmietanki 30%2
jajkasól,
pieprz1-2 ząbki
czosnku2 łyżki posiekanego
koperku1/4 łyżeczki
gałki muszkatołowej2 łyżki
skrobi ziemniaczanejkilka małych
cebulek (3-4)łyżeczka
masłałyżka
oleju2 gałązki
tymiankuszczypta
cukru trzcinowegoczarny
sezam do posypania

Gotujemy
brokuł z
czosnkiem w osolonej wodzie.Gdy zmięknie odsączamy i miksujemy razem z
czosnkiem.
Cebulki kroimy w ósemki, rozgrzewamy patelnię z
olejem i
masłem i świeżym
tymiankiem, układamy
cebulowe kawałeczki, podsypujemy odrobiną
cukru aby ładnie się skarmelizowały (nie mogą się za bardzo usmażyć bo będą jeszcze w piecyku), odsączamy je lekko z tłuszczu i studzimy.Dodajemy do masy brokułowej zimną
kaszę jaglaną,
śmietankę, doprawiamy
solą i
pieprzem, gałką, dorzucamy
jajka,
koperek,
skrobię i wszystko razem łączymy.Masa powinna być dość gęsta ale lejąca.

Ciasto:1 1/4 szklanki
mąki(użyłam
mąki graham i pszennej zwykłej pół na pół),1/4 łyżeczki
soli120 g zimnego
masła1/4 szklanki zimnej kwaśnej
śmietany lub
jogurtu2 łyżeczki
soku z cytryny1/4 szklanki zimnej
wody1/2 łyżeczki
czarnuszki do ciastaMieszamy w misce
mąkę z
solą, dosypujemy
czarnuszkę i pokrojone w kostkę
masło, wyrabiamy jak kruszonkę starając się to zrobić jak najszybciej.W szklance wymieszać
śmietanę,
wodę i
sok z cytryny - wszystko powinno być schłodzone. Dodajemy do kruszonki i szybko zagniatamy ciasto. Owijamy w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce 30 minut.Po tym czasie wałkujemy je na grubość ok. 3mm i układamy w formie na tartę.Podpiekamy spód tarty przez ok. 15 minut z obciążeniem, zdejmujemy, studzimy.Wykładamy na ostudzony spód masę, układamy
cebulki lekko je dociskając i pieczemy tartę w 180 stopniach ok. 30 minut (termoobieg) na środkowym poziomie.Chwilkę studzimy i kroimy.