Wykonanie
Dawno, dawno temu, gdy na sklepowych półkach królowały tylko
musztarda i
ocet to na rodzinnych biesiadach królowały bigos,
kiełbasa i
sałatka jarzynowa - standardowy zestaw imienin u cioci czy babci. Obecnie w sklepie można kupić niemalże wszystko, a puszkowane
przetwory i ich kombinacje
sałatkowe sprawiły, że jarzynówka została trochę zapomniana. Mimo wielkiej i kolorowej konkurencji
sałatka jarzynowa zostanie moją faworytką i ulubioną, choć czasochłonną potrawą.
2
pietruszki1 mały
seler4
marchewki2
ziemniaki5
ogórków kiszonych1
por1 puszka
groszku konserwowego5
jajek4 łyżeczki -
musztardy2 łyżeczki -
śmietany5 łyżeczek -
majonezunatka pietruszkisólpieprzWarzywa ugotować w osolonej wodzie, ale nie rozgotować. Wystudzić.
Groszek odcedzić i przelać zimną
wodą na sicie.Do dużej miski wrzucić pokrojone w kostkę warzywa,
por,
ogórki oraz ugotowane na twardo
białka, dodać
groszek. Wymieszać.Przygotować sos.
Żółtka utrzeć z
musztardą,
śmietaną i
majonezem, doprawić
solą i
pieprzem.
Natkę pokroić i dodać do sałatki razem z sosem. Wymieszać dokładnie.