ßßß
Uwielbiam sałatki warzywne. A tą to już bardzo lubi cała moja rodzinka. Zawsze jak ją robię, zazwyczaj na święta czy różne spotkania rodzinne i ze znajomymi, to produkuję wielką miskę, bo wszyscy dookoła są chętni. Znam różne wersję tej sałatki, z kukurydzą, z cebulą, z szynką czy serem. Zależy kto co lubi i ma pod ręką. Taka sałatka to moja propozycja na wielkanocny stół. Będzie pysznie się komponować z jajkami i wędlinką. Święta już niedługo, więc warto już teraz pomyśleć co przygotujemy. Ja jadę do moich rodziców, więc każdy coś zrobi pysznego.Zapraszam :-)Składniki:- 1 kg ugotowanych ziemniaków- 5 jajek- puszka groszku konserwowego- 2 marchewki- pół jabłka- pół selera- pietruszka- por- 4 ogórki kiszone- 2 łyżeczki musztardy- majonez- sól, pieprzWykonanie:Marchewkę, seler i pietruszkę obieramy i gotujemy. Ja najczęściej wszystko wrzucam do parowaru, razem z ziemniakami. Można oczywiście ugotować w wodzie.Wszystkie ugotowane warzywa kroję w plastry i przepuszczam przez takie specjalne kółeczko do sałatek, można oczywiście kroić w kostkę, ale przy takiej ilości sałatki jak ja robię to bym chyba do rana stała i kroiła. Jabłko kroimy w kostkę, ogórki także. Por drobno siekamy. Wszystko wrzucamy do dużej miski.Jajka gotujemy, obieramy i także kroimy w kostkę, dodajemy do miski. Na koniec wrzucamy odsączony groszek, musztardę, majonez, sól i pieprz i mieszamy, aż składniki się połączą. Przekładamy do miski, możemy na wierzchu posmarować jeszcze majonezem i udekorować. Przechowujemy w lodówce, najlepiej zjeść sałatkę w ciągu 3-4 dni.
