Wykonanie
Myślę, że żadne polskie święta bez tej sałatki nie mogą się obejść. Chyba w każdym polskim domu jest robiona, ale każda gospodyni ma na nią swój własny przepis. To tak jak z bigosem... niby tylko
kapusta kiszona i
mięso, ale każdy też smakuje inaczej, bo każdy doprawia i przyrządza go na swój, często sekretny, sposób. U mnie też, odkąd nie mieszkam z rodzicami, a to już ponad 11 lat, smak sałatki już nie jest taki sam, jak w domu... Musiałam pójść na kompromis, bo mąż lubi, jak w
sałatce jest
por zamiast
cebuli, a ja lubię, gdy jest
jabłko. Często robimy ją wspólnie, więc tak powstała nasza rodzinna
sałatka warzywna - ale gdy mąż robi ją sam, to zawsze przeforsuje mniej
jabłka - ot taka nasza mała domowa wojna sałatkowa :) Dla mnie to zdecydowanie smak dzieciństwa :) przypominają mi się święta.
Składniki:4 średnie
marchewki2 średnie
pietruszki1 mały
seler1 średni
ziemniakpor (biała część)4 średnie
ogórki kiszone1 średnie
jabłko1 puszka
groszku (ja używam młodego)5
jajek,2 łyżeczki
musztardy (można pominąć)
sól,
pieprz,
majonezMarchewkę,
pietruszkę,
seler i
ziemniaki szorujemy, wkładamy do garnka, solimy i gotujemy "w mundurkach" przez ok. 25 minut (lub krócej, wszytko zależy od warzyw). Ważne, żeby warzywa nie były rozgotowane.
Jaja gotujemy na twardo. Wszystkie warzywa,
jabłko oraz
jajka kroimy w kosteczkę,
pora siekamy drobniutko, dodajemy
groszek oraz
majonez z
musztardą, dokładnie mieszamy i gotowe :)