Wykonanie
Absolutny klasyk – chyba każda pani domu ma swój sprawdzony przepis na
sałatkę. Jedni dodają
ogórki kiszone, inni konserwowe, a jeszcze inni nie dodają wcale. Widziałam już wersję z
kukurydzą,
kukurydzą i
groszkiem, takie, w których
ziemniaki zastępuje się
ryżem i wiele innych. Oto moja wersja – odrobinę odchudzona przez dodanie do
majonezu jogurtu naturalnego.Składniki3
marchewki2
pietruszki1/4
seleraPor (tylko biała część)
Ogórek kiszony4
ziemniaki4
jajka400g
groszku konserwowego (puszka)2 łyżki
majonezu2 łyżki
jogurtu naturalnegoŁyżeczka
musztardy dijon
Sól,
pieprzPrzygotowanie
Marchewki,
pietruszki i
selera ugotuj – możesz też po prostu wykorzystać warzywa z
bulionu, który przygotowywałaś do barszczyku .Zimniaki ugotuj w mundurkach (około 30 minut od momentu zagotowania),
jaja na twardo (10 min we wrzącej wodzie).Ugotowane warzywa,
ziemniaki i
jajka pokrój w kostkę.
Pora posiekaj,
ogórka pokrój drobno.Wszystkie składniki połącz w dużej misce, dodaj odcedzony
groszek,
majonez,
jogurt,
musztardę i
przyprawy.Smacznego!Reklamy