Wykonanie
Witam! Proponuję dziś świetną alternatywę dla wszelkich zup, w których- kolokwialnie się wyrażając- "pływają" warzywa, a konkretniej pokrojone w kostkę
ziemniaki. Są one nimi napełnione, jednak ze względu na płynną konsystencję są mało sycące i zazwyczaj nie mogą stanowić samodzielnego posiłku. Jak dla mnie- jeśli
ziemniaki i zupa to wyłącznie w postaci gęstego, aromatycznego kremu. Uwielbiam tę wersję dań- jednolita konsystencja, rozgrzewające i pachnące
przyprawami warzywa... Krem jest idealny na na chłodne wieczory, ale także dla rozgrzania zmysłów letnią
porą (choćby ze względu na pobudzające działanie
imbiru,
czosnku). Dodatek stanowi również chrupiący, intensywny w smaku
boczek. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby się przekonać, jeśli nie wierzycie mi na słowo:)

Oczywiście jak zauważycie
będę starała się przemycać do dania choćby w minimalnych ilościach składniki o działaniu antynowotworowym, tutaj:
imbir,
kurkuma,
czosnek,
cebula a nawet
szczypior. Wykazują silne działanie antyoksydacyjne i przeciwzapalne. Należy pamiętać, że
kurkuma zawiera związek- kurkumin, który może wchłonąć się w przewodzie pokarmowym wyłącznie w połączeniu z
papryką lub
czarnym pieprzem oraz najlepiej z
olejem roślinnym. Spożywając go w czystej postaci niestety wiele nie zyskujemy- zasadniczo nic. Z kolei
imbir hamuje tworzenie się nowych naczyń krwionośnych guzów, a cebula/czosnek/szczypior zawierają duże ilości związków siarki, które przyczyniają się do obumierania komórek nowotworowych oraz co bardzo ważne obniżają poziom
cukru we
krwi co skutecznie utrudniając im rozwój (o roli
cukru pisałam we wcześniejszym
poście- Deser
Mascarpone z
truskawkami, więc nie
będę ponownie poruszać tej tematyki).

Składniki: (na ok. 3 porcje)- ok. 6- 7
ziemniaków,-
cebula dymka wraz ze
szczypiorem,- ząbek
czosnku,- 50 g
serka topionego śmietankowego,- ok. 150 ml słodkiej
śmietanki 18% lub 30%,- 2 cienkie plasterki świeżego
imbiru,- 125 g
boczku,- niewielka kostka
masła ziołowego (100 g),- 1-2
bułki ziarniste (do grzanek, więc ilość wg upodobań),-
przyprawy:
sól,
pieprz czarny,
pieprz ziołowy,
przyprawa curry lub
kurkumaPrzygotowanie:Krok 1: Czyścimy
ziemniaki i gotujemy je w łupinkach do miękkości (druga wersja zakłada gotowanie obranych już
ziemniaków, w wywarze, który już będzie stanowił bazę zupy).
Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze cząsteczki,Krok 2: Gotujemy ok.750 ml
wody, z dodatkiem niewielkiej ilości
soli oraz pokrojonego w drobną kostkę świeżego
imbiru, wrzucamy do wrzątku
ziemniaki, przyprawiamy- kurkumą/curry, co wspaniale podkreśla kolor dania (ok. 1.2 łyżeczki),
pieprzem ziołowym i czarnym- po zagotowaniu zdejmujemy z ognia, dodajemy podzielony na kawałki
serek topiony oraz połowę
masła ziołowego- blendujemy całość na gładką masę- stawiamy na bardzo mały ogień,Krok 3: Pokrojony w drobną kostkę
boczek podsmażamy- najpierw ok. 1 min sam, a następnie dodajemy do niego posiekaną
cebulę dymkę, na samym końcu
czosnek (nie może się on przypalić, bo będzie gorzki). Najważniejsze by nasz
boczek stał się lekko chrupiący- całość przekładamy do zupy, dolewamy
śmietanę i zagotowujemy,Krok 4: Zasadniczo pozostało przygotowanie grzanek. W tym celu bułkę/ki kroimy w kostkę i podsmażamy na pozostałej części
masła ziołowego.Zupę z grzankami podajemy posypaną drobno pokrojonym
szczypiorem.PYCHA! :)