Wykonanie
Autor:
Halina Joskowska Opublikowano: 14 kwietnia 2014 r. Trawa zaczyna się
zielenić, promyki słońca coraz bardziej ogrzewają nasze ciała, na drzewach pojawiają się pierwsze pąki. Widziałam już pierwsze żonkile i piękny krzew żółtej forsycji, to wszystko zwiastuje nam wiosnę, moją ulubioną
porę roku, z którą zawsze w parze przybywają święta wielkanocne. Uroczystości wielkanocne kojarzą się z kolorowymipisankami i mnóstwem pysznego jedzenia. Myślę, że torcik wiosenny idealnie będzie się prezentował wśród wielkanocnych babek, mazurków,
jajek,
wędlin i
szynek. Smak
tortu jest nasycony
pomarańczami, a puszysty
biszkopt przełożony masą budyniową z
mascarpone w której przeplatają się kosteczki
galaretki. Jest delikatny nie za słodki.
Słodycz kremu jest idealnie zrównoważona goryczką
pomarańczy, nadając całości orzeźwiający charakter. Smaki są tak dopasowane, że z rozkoszy aż dech zapiera. Tort wspaniale pachnie
cytrusami, które są wyczuwalne w cieście i kremie. Każdy kęs rozpływa się w ustach, pozostawiając lekki niedosyt. To jeden z takich
tortów, któremu trudno się oprzeć. Delicja może wydawać się pracochłonna, ale tak nie jest, bardzo łatwo ją przygotować. Czynności zawsze rozkładam sobie w czasie. Lubię
biszkopt upiec wcześniej, aby miał czas na swobodne wychłodzenie i uformowanie, wtedy lepiej go pokroić. Drugiego dnia zazwyczaj kończę;))Torcik wiosenny Autor opinii:
Halina Joskowska, data przesłania: 12 kwietnia .W tym torcie szczególne miejsce zajmuje krem. Połączenie budyniu
waniliowego z
serkiem mascarpone, porządne wychłodzenie,
daje coś tak dobrego, że po prostu brak mi słów, aby opisać ten smak. Jest po prostu nieziemski, bardzo polecam ;))Oceny: 4 , 9Czas przygotowania: 1 godz. i 30 min Czas pieczenia: 40 min Łączny czas: 2 godz. i 10 minSkładniki:Inspiracją do wykonania tej delicji był ten blog :))
Biszkopt:
jajka : 7
cukier : 1 szklanka
mąka pszenna tortowa : 1 szklanka
mąka ziemniaczana : 1/3 szklankiNasączenie:wyciśnięty sok z
pomarańczy : 375 ml (1 i 1/2 szklanki, 2-3 duże
pomarańcze)
likier pomarańczowy (opcjonalnie): 3 łyżkiPrzełożenie:
zielona galaretka (użyłam agrestowej, może być
kiwi): 2świeża
pomarańcza, pokrojona w kosteczkę : 1Krem budyniowy:
budyń waniliowy : 1
mleko : 500 ml
cukier : 5 łyżek
mascarpone : 500 gNa boki i wierzch:
śmietanka kremowa 30% lub 36% (użyłam łaciatej 30%): 250 ml
cukier waniliowy : 16 g
cukier : 2 łyżkiPrzygotowanie:najpierw przygotowuję
galaretki zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odejmując 125 ml
wody (pół szklanki)
galaretki wylewam do prostokątnej formy około 20*30 cm wyłożonej folią aluminiową lub przezroczystą folią spożywcząodstawiam w chłodne miejsce do zastygnięcia, można zrobić dzień wcześniej
Biszkopt:piekarnik nagrzewam do 170oC
żółtka oddzielam od
białekbiałka ubijam na sztywną pianę, stopniowo po 1 łyżce dodaję
cukier, cały czas ubijając, gdy skończy się
cukier, ubijam pianę na najwyższych obrotach miksera przez około 3 minuty, aż będzie bardzo gęsta i błyszcząca, następnie dodaję stopniowo po jednym
żółtku, cały czas ubijając dokładnie po każdym dodanymobydwie
mąki przesiewam do jednej miskido ubitej piany, dodaję około 1/3 części
mąki i miksuję na najniższych obrotach miksera przez kilka sekund, dodaję drugą porcję
mąki i znów króciutko miksuję, dodaję ostatnią porcję
mąki i miksuję krótko tylko do połączenia się składnikówmasę wykładam do tortownicy o średnicy około 24 cm (wysokiej na 8 cm), dno wyłożone krążkiem z papieru do pieczenia, boki suche, niczym nie posmarowanewyrównuję powierzchnię i wstawiam do piekarnikapiekę około 40 minut, do suchego patyczkaod razu wyjmuję
biszkopt z piekarnika i energicznie odstawiam go na blatstudzę na metalowej kratce, po 5 minutach odwracam formę z
biszkoptem do góry dnem i odkładam ją na deskę wyłożoną kawałkiem papieru do pieczenia, pozostawiam do ostudzenia na pół godziny, następnie odwracam i całkowicie studzę w czasie, gdy piecze się
biszkopt, przygotowuję krem budyniowyKrem budyniowy:gotuję
budyń w
mleku zgodnie z instrukcją na opakowaniudodaję 5 łyżek
cukru, studzędo budyniu dodaję
serek mascarpone i krótko miksuję - tylko do połączenia się składnikówwstawiam do lodówki do czasu przełożenia
galaretkę wyjmuję z formy, wykładam na deskę folią do góry, zdejmuję folię,
galaretkę kroję w kostkę, dzielę ją na trzy części, dwie większe partie do środka
tortu, jedna mniejsza-na wierzch
pomarańczę obieram i kroję w kosteczkę, kilka większych cząstek zostawiam na wierzchNasączenie:wyciskam sok z
pomarańczy i mieszam z
likieremostudzony
biszkopt kroję w poprzek na 3 częścipierwszy dolny blat kładę na tortownicy, kropię 1/3 nasączenia, wykładam część
galaretki i połowę pokrojonej
pomarańczy, przykrywam połową kremu, starając się lekko go docisnąć, aby wypełnił przestrzenie
między galaretkąkładę drugi blat, kropię 1/3 nasączenia, układam drugą większą część
galaretki, kosteczki
pomarańczy oraz resztę kremuprzykrywam ostatnim krążkiem, kropię resztą nasączeniaBoki i wierzch:boki i wierzch
tortu smaruję ubitą
śmietaną z
cukrem waniliowym i
cukrem (
śmietana musi być bardzo zimna) na wierzch kładę cząstki pozostałej
pomarańczy i
galaretkiwstawiam do lodówki do czasu podaniapo godzinie tort jest gotowy
Smacznego !!!