ßßß
Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 14 kwietnia 2014 r. Trawa zaczyna się zielenić, promyki słońca coraz bardziej ogrzewają nasze ciała, na drzewach pojawiają się pierwsze pąki. Widziałam już pierwsze żonkile i piękny krzew żółtej forsycji, to wszystko zwiastuje nam wiosnę, moją ulubioną porę roku, z którą zawsze w parze przybywają święta wielkanocne. Uroczystości wielkanocne kojarzą się z kolorowymipisankami i mnóstwem pysznego jedzenia. Myślę, że torcik wiosenny idealnie będzie się prezentował wśród wielkanocnych babek, mazurków, jajek, wędlin i szynek. Smak tortu jest nasycony pomarańczami, a puszysty biszkopt przełożony masą budyniową z mascarpone w której przeplatają się kosteczki galaretki. Jest delikatny nie za słodki. Słodycz kremu jest idealnie zrównoważona goryczką pomarańczy, nadając całości orzeźwiający charakter. Smaki są tak dopasowane, że z rozkoszy aż dech zapiera. Tort wspaniale pachnie cytrusami, które są wyczuwalne w cieście i kremie. Każdy kęs rozpływa się w ustach, pozostawiając lekki niedosyt. To jeden z takich tortów, któremu trudno się oprzeć. Delicja może wydawać się pracochłonna, ale tak nie jest, bardzo łatwo ją przygotować. Czynności zawsze rozkładam sobie w czasie. Lubię biszkopt upiec wcześniej, aby miał czas na swobodne wychłodzenie i uformowanie, wtedy lepiej go pokroić. Drugiego dnia zazwyczaj kończę;))Torcik wiosenny Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 12 kwietnia .W tym torcie szczególne miejsce zajmuje krem. Połączenie budyniu waniliowego z serkiem mascarpone, porządne wychłodzenie, daje coś tak dobrego, że po prostu brak mi słów, aby opisać ten smak. Jest po prostu nieziemski, bardzo polecam ;))Oceny: 4 , 9Czas przygotowania: 1 godz. i 30 min Czas pieczenia: 40 min Łączny czas: 2 godz. i 10 minSkładniki:Inspiracją do wykonania tej delicji był ten blog :))Biszkopt:jajka : 7cukier : 1 szklankamąka pszenna tortowa : 1 szklankamąka ziemniaczana : 1/3 szklankiNasączenie:wyciśnięty sok z pomarańczy : 375 ml (1 i 1/2 szklanki, 2-3 duże pomarańcze)likier pomarańczowy (opcjonalnie): 3 łyżkiPrzełożenie:zielona galaretka (użyłam agrestowej, może być kiwi): 2świeża pomarańcza, pokrojona w kosteczkę : 1Krem budyniowy:budyń waniliowy : 1mleko : 500 mlcukier : 5 łyżekmascarpone : 500 gNa boki i wierzch:śmietanka kremowa 30% lub 36% (użyłam łaciatej 30%): 250 mlcukier waniliowy : 16 gcukier : 2 łyżkiPrzygotowanie:najpierw przygotowuję galaretki zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odejmując 125 ml wody (pół szklanki)galaretki wylewam do prostokątnej formy około 20*30 cm wyłożonej folią aluminiową lub przezroczystą folią spożywcząodstawiam w chłodne miejsce do zastygnięcia, można zrobić dzień wcześniejBiszkopt:piekarnik nagrzewam do 170oCżółtka oddzielam od białekbiałka ubijam na sztywną pianę, stopniowo po 1 łyżce dodaję cukier, cały czas ubijając, gdy skończy się cukier, ubijam pianę na najwyższych obrotach miksera przez około 3 minuty, aż będzie bardzo gęsta i błyszcząca, następnie dodaję stopniowo po jednym żółtku, cały czas ubijając dokładnie po każdym dodanymobydwie mąki przesiewam do jednej miskido ubitej piany, dodaję około 1/3 części mąki i miksuję na najniższych obrotach miksera przez kilka sekund, dodaję drugą porcję mąki i znów króciutko miksuję, dodaję ostatnią porcję mąki i miksuję krótko tylko do połączenia się składnikówmasę wykładam do tortownicy o średnicy około 24 cm (wysokiej na 8 cm), dno wyłożone krążkiem z papieru do pieczenia, boki suche, niczym nie posmarowanewyrównuję powierzchnię i wstawiam do piekarnikapiekę około 40 minut, do suchego patyczkaod razu wyjmuję biszkopt z piekarnika i energicznie odstawiam go na blatstudzę na metalowej kratce, po 5 minutach odwracam formę z biszkoptem do góry dnem i odkładam ją na deskę wyłożoną kawałkiem papieru do pieczenia, pozostawiam do ostudzenia na pół godziny, następnie odwracam i całkowicie studzę w czasie, gdy piecze się biszkopt, przygotowuję krem budyniowyKrem budyniowy:gotuję budyń w mleku zgodnie z instrukcją na opakowaniudodaję 5 łyżek cukru, studzędo budyniu dodaję serek mascarpone i krótko miksuję - tylko do połączenia się składnikówwstawiam do lodówki do czasu przełożeniagalaretkę wyjmuję z formy, wykładam na deskę folią do góry, zdejmuję folię, galaretkę kroję w kostkę, dzielę ją na trzy części, dwie większe partie do środka tortu, jedna mniejsza-na wierzchpomarańczę obieram i kroję w kosteczkę, kilka większych cząstek zostawiam na wierzchNasączenie:wyciskam sok z pomarańczy i mieszam z likieremostudzony biszkopt kroję w poprzek na 3 częścipierwszy dolny blat kładę na tortownicy, kropię 1/3 nasączenia, wykładam część galaretki i połowę pokrojonej pomarańczy, przykrywam połową kremu, starając się lekko go docisnąć, aby wypełnił przestrzenie między galaretkąkładę drugi blat, kropię 1/3 nasączenia, układam drugą większą część galaretki, kosteczki pomarańczy oraz resztę kremuprzykrywam ostatnim krążkiem, kropię resztą nasączeniaBoki i wierzch:boki i wierzch tortu smaruję ubitą śmietaną z cukrem waniliowym i cukrem (śmietana musi być bardzo zimna) na wierzch kładę cząstki pozostałej pomarańczy i galaretkiwstawiam do lodówki do czasu podaniapo godzinie tort jest gotowy
Smacznego !!!