Wykonanie
Proste, szybkie i smaczne. Naleśniki na słodko z aromatycznym nadzieniem
orzechowym to najlepszy sposób na skuteczne pokonanie głodu i poprawę nastroju.

Składniki:Ciasto naleśnikowe
mąka, 2 szklanki
jajka, 2 sztuki
proszek do pieczenia, pół łyżeczki
sól, szczypta
mleko, ½ szklanki
woda gazowana, ¼ szklanki
olej (do smażenia i do ciasta), łyżka do ciasta
cukier waniliowy, 1 łyżeczka
cukier, 2 łyżkinadzienie
orzechowe½ szklanki zmielonych
orzechów włoskich½ szklanki zmielonych
migdałów1 ½ łyżki
cukru pudru lub 2 łyżki
miodu2 łyżki
masłakilka kropli
olejku migdałowego2 łyżki
rumu2 łyżki
wiórków kokosowychszczypta
cynamonu4 łyżki
jogurtu naturalnegoPrzygotowanie:Do miski wlewamy
mleko,
wodę, łyżkę
oleju.
Woda gazowana sprawi, że naleśniki są bardzo miękkie i puszyste. Następnie wbijamy
jajka, dodajemy
mąkę,
sól,
cukier biały i
waniliowy oraz
proszek do pieczenia.Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, aby wyeliminować grudki. Najczęściej używamy w tym celu miksera, żeby ciasto było gładkie i jednolite.Rozgrzewamy patelnię. Dodajemy trochę
oleju, aby naleśniki nie przywierały do niej powierzchni. Tutaj doskonale sprawdza się patent mojej Mamy - na małą miseczkę wlewam
olej, w którym moczę kawałek gazy. Za pomocą widelca smaruję gazą patelnię. Dzięki temu rozprowadzam niewielką warstwę
oleju na patelni. Ciasto naleśnikowe nie przywiera, a ja ograniczam do minimum ilość tłuszczu.Nadzienie:
orzechy włoskie oraz
migdały wrzucamy do blendera i miksujemy na drobny proszek. Zmiksowane
orzechy łączymy z pozostałymi składnikami, tak, by powstało gęste nadzienie o
rumowym aromacie.Usmażone naleśniki przekładamy nadzieniem
rumowo-
orzechowym. Możemy polać je z wierzchu rozpuszczoną
czekoladą lub oprószyć
cukrem pudrem.Smacznego!Nadzienie




I gotowe naleśniki :)






Odwiedź mnie na Facebook'uDziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi niezmiernie miło jeżeli pozostawisz po sobie ślad, czyli komentarz.Pozdrawiam serdecznie!
Basia ;)