ßßß
Składniki:Ciasto naleśnikowemąka, 2 szklankijajka, 2 sztukiproszek do pieczenia, pół łyżeczkisól, szczyptamleko, ½ szklankiwoda gazowana, ¼ szklankiolej (do smażenia i do ciasta), łyżka do ciastacukier waniliowy, 1 łyżeczkacukier, 2 łyżkinadzienie orzechowe½ szklanki zmielonych orzechów włoskich½ szklanki zmielonych migdałów1 ½ łyżki cukru pudru lub 2 łyżki miodu2 łyżki masłakilka kropli olejku migdałowego2 łyżki rumu2 łyżki wiórków kokosowychszczypta cynamonu4 łyżki jogurtu naturalnegoPrzygotowanie:Do miski wlewamy mleko, wodę, łyżkę oleju. Woda gazowana sprawi, że naleśniki są bardzo miękkie i puszyste. Następnie wbijamy jajka, dodajemy mąkę, sól, cukier biały i waniliowy oraz proszek do pieczenia.Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, aby wyeliminować grudki. Najczęściej używamy w tym celu miksera, żeby ciasto było gładkie i jednolite.Rozgrzewamy patelnię. Dodajemy trochę oleju, aby naleśniki nie przywierały do niej powierzchni. Tutaj doskonale sprawdza się patent mojej Mamy - na małą miseczkę wlewam olej, w którym moczę kawałek gazy. Za pomocą widelca smaruję gazą patelnię. Dzięki temu rozprowadzam niewielką warstwę oleju na patelni. Ciasto naleśnikowe nie przywiera, a ja ograniczam do minimum ilość tłuszczu.Nadzienie: orzechy włoskie oraz migdały wrzucamy do blendera i miksujemy na drobny proszek. Zmiksowane orzechy łączymy z pozostałymi składnikami, tak, by powstało gęste nadzienie o rumowym aromacie.Usmażone naleśniki przekładamy nadzieniem rumowo-orzechowym. Możemy polać je z wierzchu rozpuszczoną czekoladą lub oprószyć cukrem pudrem.Smacznego!Nadzienie


I gotowe naleśniki :)




Odwiedź mnie na Facebook'uDziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi niezmiernie miło jeżeli pozostawisz po sobie ślad, czyli komentarz.Pozdrawiam serdecznie!Basia ;)