Wykonanie
Wiecie? Byłam wczoraj na bazarze. Niby tylko po
jabłka, które teraz jak szalona przerabiam na
soki i mus . A tu bazar nie pozwolił mi się wypuścić bez dodatkowych zakupów.
Natkęłam sie oto na
brukselkę.. i przypomniałam sobie, ze mój najstarszy potomek ostatnio zeznawał, że ją uwielbia. No to jak mogłam się jej oprzeć... ? Kiedyś tam robiłam z
brukselki zapiekankę (wpis ciągle czeka na dokończenie). A dziś pomyślałam, że po prostu zrobię z niej zupę. Inspirację znalazłam tu .

Składniki:0,5 kg
brukselek0,5 kg
ziemniaków3
marchewki2
pietruszkiseler naciowy (1-2 pałki)1 średnia
cebulasól,
pieprz,
ziele angielskie,
liść laurowy,
jałowiec itp
koperek1 łyżka
masłaew 2 łyżki
mąkiWykonanie:
Brukselki umyć, ewentualnie obrać, wrzucić do garnka i zalać
wodą (ok 3 litrów). Osolić, dodać
pieprz, ziele, liść,
jałowiec i zacząć gotować. Następnie obrać i pokroić w kosteczkę
marchewkę,
pietruszkę,
seler i
cebulę. Dorzucić do garnka. Doprowadzić do wrzenia. Po ok 20 minutach dorzucić do zupy obrane i pokrojone
ziemniaki oraz pozostałe
przyprawy (np.
oregano,
majeranek,
lubczyk,
estragon... ) oraz
masło. I gotować jeszcze ok 15 minut (aż
ziemniaki będą miekkie.Jest taka opcja, by zamiast bezpośrednio dodać
masło - zrobić zasmażkę - czyli na małą patelnię wrzucić
mąkę i
masło i ciągle mieszając, lekko podsmażyć. Następnie dodać pół szklanki
wody, wymieszać i wlać do zupy. Wydaje mi się, żę zupa jest wtedy smaczniejsza.. ale na pewno jest mniej zdrowa. Nie jeden dietetyk gromy spuszcza na zasmażkę w zupie... ;)Podawać posypaną posiekanym
koperkiem.

Smacznego.Wydrukuj przepis