ßßß Cookit - przepis na Zupa z brukselką

Zupa z brukselką

nazwa

Wykonanie

Wiecie? Byłam wczoraj na bazarze. Niby tylko po jabłka, które teraz jak szalona przerabiam na soki i mus . A tu bazar nie pozwolił mi się wypuścić bez dodatkowych zakupów. Natkęłam sie oto na brukselkę.. i przypomniałam sobie, ze mój najstarszy potomek ostatnio zeznawał, że ją uwielbia. No to jak mogłam się jej oprzeć... ? Kiedyś tam robiłam z brukselki zapiekankę (wpis ciągle czeka na dokończenie). A dziś pomyślałam, że po prostu zrobię z niej zupę. Inspirację znalazłam tu .
Składniki:
0,5 kg brukselek
0,5 kg ziemniaków
3 marchewki
2 pietruszki
seler naciowy (1-2 pałki)
1 średnia cebula
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, jałowiec itp
koperek
1 łyżka masła
ew 2 łyżki mąki
Wykonanie:
Brukselki umyć, ewentualnie obrać, wrzucić do garnka i zalać wodą (ok 3 litrów). Osolić, dodać pieprz, ziele, liść, jałowiec i zacząć gotować. Następnie obrać i pokroić w kosteczkę marchewkę, pietruszkę, seler i cebulę. Dorzucić do garnka. Doprowadzić do wrzenia. Po ok 20 minutach dorzucić do zupy obrane i pokrojone ziemniaki oraz pozostałe przyprawy (np. oregano, majeranek, lubczyk, estragon... ) oraz masło. I gotować jeszcze ok 15 minut (aż ziemniaki będą miekkie.
Jest taka opcja, by zamiast bezpośrednio dodać masło - zrobić zasmażkę - czyli na małą patelnię wrzucić mąkę i masło i ciągle mieszając, lekko podsmażyć. Następnie dodać pół szklanki wody, wymieszać i wlać do zupy. Wydaje mi się, żę zupa jest wtedy smaczniejsza.. ale na pewno jest mniej zdrowa. Nie jeden dietetyk gromy spuszcza na zasmażkę w zupie... ;)
Podawać posypaną posiekanym koperkiem.
Smacznego.
Wydrukuj przepis
Źródło:http://taka-babska-proba.blogspot.com/2013/10/zupa-z-brukselka.html