Wykonanie
Dziś popielec, więc żadnych tam
słodyczy, tylko prosta, lekka zupa jarzynowa.Przepis stary jak świat. Jak teraz o tej zupie myślę, to uważam, że jest to najprostsza a zarazem i podstawowa zupa. Jednak zanim zaczęłam masowo te zupy gotować, to była ona dla mnie wielką zagadką ;)

Specyfiką tej zupy są
przyprawy. Dlaczego? Z tej prostej przyczyny, że kiedyś tam - jakieś pewnie 2 lata temu - ktoś mi nawkładał do głowy, że
kostka rosołowa to największe zło, które można dać dziecku do zupy. A i zupy na wywarze mięsnym odpadały, no bo ponoć też na początku tego
wywaru się dzieciom dawać nie powinno.I tak powstała ta prosta zupa. Aaaaby miała smak - musiałam zacząć kombinować z
przyprawami. :) Cały czas coś zmieniam i do tego zachęcam :)Dobrze. Koniec gadaniny - do roboty!Zaczynamy od obrania i pokrojenia warzyw.Proporcje +/- takie:

4
marchewki (smaczne, słodkie!)4
ziemniaki2
pietruszki (jeśli są mniejsze od
marchewek)2 pałki
selera naciowego (
Seler naciowy - bo ponoć
seler zwykły ma dużo histamin i uczula... )1
por1 średnia
cebulaKroić można w kostki, w paski ucierać na tarce. Co kto lubi. A na koniec zawsze można zmiksować i mówić, że jest to wyśmienita zupa-krem. ;-)Warzywa wrzucamy do garnka i zalewamy zimną
wodą. Nie za dużo tej
wody - by to była zupa a nie
woda z warzywami...Do garnka dodajemy
przyprawy (jakie kto lubi). Ja dodaję:1
liść laurowy4-5 ziarenek
ziela angielskiego5-8 ziarenek
pieprzułyżeczkę
soliszczyptę
estragonuszczyptę
majerankuszczyptę
lubczykaszczyptę
oreganoA po ugotowaniu - ok łyżki posiekanej
natki pietruszki i łyżkę
masła. (ew
oliwy z oliwek, ale moim zdaniem z
masłem jest smaczniejsza)Taka zupa gotuje się ok pół godziny na wolnym ogniu, pod przykryciem, rzecz jasna.. .Inaczej po tej pół godzinie nic nam z zupy nie zostanie ;)Troszkę jest tak, ze zupa czasem jest smaczna, a czasem jest to głównie
woda. Zależy to od tego- jakie mamy warzywa (czy
marchewka jest smaczna)

- jak dużo mamy warzyw w stosunku do
wody (ja często gotuję w zupie też warzywa dla maluchów - to zdecydowanie poprawia sytuację)- jak dużo mamy warzyw nadających smak (
cebula,
por,
fasola,
kapusta,
groch,
soczewica...)No i tyle.życzę smacznego :)

Wydrukuj przepis