ßßß Cookit - przepis na Wojna na sałatki, czyli majonez albo sałata?

Wojna na sałatki, czyli majonez albo sałata?

nazwa

Wykonanie

W sumie to nie wiem, jak to się stało, że sałatki z majonezem praktycznie zniknęły z naszego stołu? Ostatni raz taką warzywną robiłam chyba dwa lata temu na Boże Narodzenie. Czasami, od wielkiego dzwonu zrobię koperkową, Królowej Elżbiety, czy tuńczykową . I pewnie nie zwróciłabym na to większej uwago, gdyby nie Sznupek i jego życiowe przemyślenia.
- Co tam mówisz, bo nie rozumiem - odburknęłam Sznupkowi, który coś tam mruczał z pełną buzią
- Nic, tak sobie głośno myślę, że w Szkocji to majonez musi być bardzo drogi
- A niby czemu? - zapytałam
- No bo nigdy go nie kupujemy - stwierdził, oglądając kolejny kawałek sałaty lodowej na widelcu
No to mnie wkurzył! Nie smakują mu moje, finezyjnie strojone grzankami z ciemnego pieczywa, sałatki ze zdrową sałatą! Już nawet nie o zdrowie chodzi, ale mnie takie sałatki smakują bardzie, a do tego bardziej ekonomiczne są, czasowo ekonomiczne. Wrzucisz do miski kilo sałaty różnistej, warzywka jakie tam się nawiną, grzaneczki, sos vinegrettowy lub inny winny i gotowe. To nie! Majonezu mu brakuje w organizmie, sałata w zęby włazi, luksusów spragniony. Nie chce moich sałatek , nie będzie ich jadł, łaski bez!
Teraz mam pytanie do Was, jakie sałatki robicie najczęściej, jakie wam najbardziej smakują? Te makaronowe, ryżowe i kartoflane na bazie majonezu, czy sałatki na bazie sałat z sosami i różnymi dodatkami? Bardzo prosimy o przemyślane odpowiedzi, bo tu chodzi o mój honor i sznupkowy żołądek. Dla utrudnienia przygotowałam dla Was dwie wyśmienite sałatki do spróbowania. No to która idzie na pierwszy ogień?
Sałatka makaronowa z kabanosami i żółtym serem
Składniki:
500g makaronu rurki lub inny ulubiony
400g majonezu
200g kabanosów podsuszanych
150g sera żółtego
1 puszka kukurydzy
1 puszka czerwonej fasoli
1słoik papryki konserwowej(680g)
6 ogórków konserwowych
1 papryczka chili/ pieprz kajeński
keczup
musztarda
suszony koperek
czosnek
sól/pieprz
Makaron gotujemy al dente, pamiętając, że on w sałatce jeszcze namięknie. Zaczynamy od zakonserwowania makaronu, żeby nam się ładnie w tej sałatce trzymał, dodajemy czubatą łyżkę musztardy i keczupu oraz łyżkę suszonego koperku. Koperek dodajemy dla smaku, nie w celu konserwacji oczywiście. Kabanosy kroimy bardzo cienko, ser żółty w kostkę, paprykę odsączamy z zalewy i kroimy w paski lub w kostkę, ogórki w kostkę, kukurydzę odsączamy z wody, a fasole dodatkowo płuczemy i dodajemy do sałatki. Na koniec siekamy drobno chili, wyciskamy z 2 ząbki czosnku, sól, pieprz i na to wszystko majonez. Mieszamy dokładnie i odstawiamy do lodówki. Smacznego.
Sałatka lodowa z kabanosami i żółtym serem
Składniki:
sałata lodowa
kabanosy
ser żółty
kukurydza
papryka konserwowa
czerwona fasola
bułka grahamka
oliwa z oliwek
cytryna
sól/pieprz/cukier
suszony koperek
Robimy najpierw sos, wyciskamy sok z cytryny, dodajemy do niego łyżeczką cukru, sól, pieprz i ząbek wyciśniętego czosnku, dolewamy oliwę, aż uzyskamy odpowiedni smak. Zazwyczaj oliwy jest dwa razy tyle co cytryny. Na końcu dodajemy łyżeczkę suszonego koperku i mamy sos gotowy. Na półmisek kruszymy sałatę , polewamy sosem i dodajemy składniki, ilość i wielkość według uznania i smaku. Bułkę kroimy w plastry i przysmażamy na suchej patelni, układamy na sałacie i polewamy sosem. Gotowe, możemy wcinać!
J eżeli jeszcze, jakaś duszyczka nie przytuliła nas na FaceBooku, wystarczy kliknąć w okienko po prawej stronie, czekamy tam na Was..:)
Źródło:http://sznupkowiewpodrozyzycia.blogspot.com/2014/11/wojna-na-saatki-czyli-majonez-albo-saata.html