ßßß
No to mnie wkurzył! Nie smakują mu moje, finezyjnie strojone grzankami z ciemnego pieczywa, sałatki ze zdrową sałatą! Już nawet nie o zdrowie chodzi, ale mnie takie sałatki smakują bardzie, a do tego bardziej ekonomiczne są, czasowo ekonomiczne. Wrzucisz do miski kilo sałaty różnistej, warzywka jakie tam się nawiną, grzaneczki, sos vinegrettowy lub inny winny i gotowe. To nie! Majonezu mu brakuje w organizmie, sałata w zęby włazi, luksusów spragniony. Nie chce moich sałatek , nie będzie ich jadł, łaski bez!Teraz mam pytanie do Was, jakie sałatki robicie najczęściej, jakie wam najbardziej smakują? Te makaronowe, ryżowe i kartoflane na bazie majonezu, czy sałatki na bazie sałat z sosami i różnymi dodatkami? Bardzo prosimy o przemyślane odpowiedzi, bo tu chodzi o mój honor i sznupkowy żołądek. Dla utrudnienia przygotowałam dla Was dwie wyśmienite sałatki do spróbowania. No to która idzie na pierwszy ogień?
Sałatka makaronowa z kabanosami i żółtym serem
Składniki:500g makaronu rurki lub inny ulubiony400g majonezu200g kabanosów podsuszanych150g sera żółtego1 puszka kukurydzy1 puszka czerwonej fasoli1słoik papryki konserwowej(680g)6 ogórków konserwowych1 papryczka chili/ pieprz kajeńskikeczupmusztardasuszony koperekczosneksól/pieprz
Makaron gotujemy al dente, pamiętając, że on w sałatce jeszcze namięknie. Zaczynamy od zakonserwowania makaronu, żeby nam się ładnie w tej sałatce trzymał, dodajemy czubatą łyżkę musztardy i keczupu oraz łyżkę suszonego koperku. Koperek dodajemy dla smaku, nie w celu konserwacji oczywiście. Kabanosy kroimy bardzo cienko, ser żółty w kostkę, paprykę odsączamy z zalewy i kroimy w paski lub w kostkę, ogórki w kostkę, kukurydzę odsączamy z wody, a fasole dodatkowo płuczemy i dodajemy do sałatki. Na koniec siekamy drobno chili, wyciskamy z 2 ząbki czosnku, sól, pieprz i na to wszystko majonez. Mieszamy dokładnie i odstawiamy do lodówki. Smacznego.Sałatka lodowa z kabanosami i żółtym serem
Składniki:sałata lodowakabanosyser żółtykukurydzapapryka konserwowaczerwona fasolabułka grahamkaoliwa z oliwekcytrynasól/pieprz/cukiersuszony koperek
Robimy najpierw sos, wyciskamy sok z cytryny, dodajemy do niego łyżeczką cukru, sól, pieprz i ząbek wyciśniętego czosnku, dolewamy oliwę, aż uzyskamy odpowiedni smak. Zazwyczaj oliwy jest dwa razy tyle co cytryny. Na końcu dodajemy łyżeczkę suszonego koperku i mamy sos gotowy. Na półmisek kruszymy sałatę , polewamy sosem i dodajemy składniki, ilość i wielkość według uznania i smaku. Bułkę kroimy w plastry i przysmażamy na suchej patelni, układamy na sałacie i polewamy sosem. Gotowe, możemy wcinać!J eżeli jeszcze, jakaś duszyczka nie przytuliła nas na FaceBooku, wystarczy kliknąć w okienko po prawej stronie, czekamy tam na Was..:)