Wykonanie
W
sumie to nie wiem, jak to się stało, że sałatki z
majonezem praktycznie zniknęły z naszego stołu? Ostatni raz taką warzywną robiłam chyba dwa lata temu na Boże Narodzenie. Czasami, od wielkiego dzwonu zrobię
koperkową, Królowej Elżbiety, czy
tuńczykową . I pewnie nie zwróciłabym na to większej uwago, gdyby nie Sznupek i jego życiowe przemyślenia.- Co tam mówisz, bo nie rozumiem - odburknęłam Sznupkowi, który coś tam mruczał z pełną buzią- Nic, tak sobie głośno myślę, że w Szkocji to
majonez musi być bardzo
drogi- A niby czemu? - zapytałam- No bo nigdy go nie kupujemy - stwierdził, oglądając kolejny kawałek
sałaty lodowej na widelcu

No to mnie wkurzył! Nie smakują mu moje, finezyjnie strojone grzankami z
ciemnego pieczywa, sałatki ze zdrową
sałatą! Już nawet nie o zdrowie chodzi, ale mnie takie sałatki smakują bardzie, a do tego bardziej ekonomiczne są, czasowo ekonomiczne. Wrzucisz do miski kilo
sałaty różnistej, warzywka jakie tam się nawiną, grzaneczki, sos vinegrettowy lub inny
winny i gotowe. To nie!
Majonezu mu brakuje w organizmie,
sałata w zęby włazi, luksusów spragniony. Nie chce moich sałatek , nie będzie ich jadł, łaski bez!Teraz mam pytanie do Was, jakie sałatki robicie najczęściej, jakie wam najbardziej smakują? Te
makaronowe,
ryżowe i kartoflane na bazie
majonezu, czy sałatki na bazie
sałat z sosami i różnymi dodatkami? Bardzo prosimy o przemyślane odpowiedzi, bo tu chodzi o mój honor i sznupkowy żołądek. Dla utrudnienia przygotowałam dla Was dwie wyśmienite sałatki do spróbowania. No to która idzie na pierwszy ogień?
Sałatka makaronowa z
kabanosami i
żółtym serem
Składniki:500g
makaronu rurki lub inny ulubiony400g
majonezu200g
kabanosów podsuszanych150g
sera żółtego1 puszka
kukurydzy1 puszka
czerwonej fasoli1słoik
papryki konserwowej(680g)6
ogórków konserwowych1 papryczka chili/
pieprz kajeński
keczupmusztardasuszony
koperekczosneksól/pieprz
Makaron gotujemy al dente, pamiętając, że on w
sałatce jeszcze namięknie. Zaczynamy od zakonserwowania
makaronu, żeby nam się ładnie w tej
sałatce trzymał, dodajemy czubatą łyżkę
musztardy i
keczupu oraz łyżkę
suszonego koperku.
Koperek dodajemy dla smaku, nie w celu konserwacji oczywiście.
Kabanosy kroimy bardzo cienko,
ser żółty w kostkę,
paprykę odsączamy z zalewy i kroimy w paski lub w kostkę,
ogórki w kostkę,
kukurydzę odsączamy z
wody, a
fasole dodatkowo płuczemy i dodajemy do sałatki. Na koniec siekamy drobno
chili, wyciskamy z 2 ząbki
czosnku,
sól,
pieprz i na to wszystko
majonez. Mieszamy dokładnie i odstawiamy do lodówki. Smacznego.
Sałatka lodowa z
kabanosami i
żółtym serem
Składniki:
sałata lodowakabanosyser żółtykukurydzapapryka konserwowaczerwona fasolabułka grahamkaoliwa z oliwekcytrynasól/pieprz/cukiersuszony
koperek
Robimy najpierw sos, wyciskamy
sok z cytryny, dodajemy do niego łyżeczką
cukru,
sól,
pieprz i ząbek wyciśniętego
czosnku, dolewamy
oliwę, aż uzyskamy odpowiedni smak. Zazwyczaj
oliwy jest dwa
razy tyle co
cytryny. Na końcu dodajemy łyżeczkę
suszonego koperku i mamy sos gotowy. Na półmisek kruszymy
sałatę , polewamy sosem i dodajemy składniki, ilość i wielkość według uznania i smaku.
Bułkę kroimy w plastry i przysmażamy na suchej patelni, układamy na sałacie i polewamy sosem. Gotowe, możemy wcinać!J eżeli jeszcze, jakaś duszyczka nie przytuliła nas na FaceBooku, wystarczy kliknąć w okienko po prawej stronie, czekamy tam na Was..:)