Wykonanie
Wiecie co, ten mój Sznupek to jednak wiedział co robi, jak mnie podrywał w sklepie. Żadna inna by z nim nie wytrzymała. Wczoraj wieczorem zażartowałam, że skoro obiad był syty , to nie ma kolacji. Najpierw się zaczął ze mną droczyć, że niby porcja jak dla wróbelka, ja na to - że chyba jak dla wróbelkozaura - on dalej , że głodny, ja na to - że mu się zdaje i tak jakoś temat się urwał.Sznupek poszedł pod prysznic i zawinął się do łóżka, dołączyłam do niego po jakiejś godzinie....No wiecie co?! I o czym teraz myślicie? Nie, nie będzie żadnych pikantnych szczegółów! No dobra, położyłam się po cichu, włosy me falowane, delikatnie opadły na poduszkę i .....Sznupcia głodny jestem. Spać nie
mogę!To dlaczego nie zrobiłeś sobie kolacji?Bo nie pozwoliłaś!Przecież ja żartowałam, no idź do kuchni i sobie zrób kanapkęNie
mogęDlaczego ?Bo mi z głodu zdrętwiała nogaZdrętwiała Wam kiedyś noga z głodu? Komu zdrętwiała, to ręka w górę, no chyba, że Wam zdrętwiała ręką, to nie podnoście.To tyle na wstępie, czas przejść do konkretów. Obiecałam Wam, że
będę zamieszczać od czasu do czasu całe zestawy obiadowe, gdyby ktoś szukał inspiracji. Zapraszam więc na obiad, zdradzę Wam też jak zrobić taki błyszczący, aksamitny sos jaki widzimy w reklamach, albo w bardzo eleganckich restauracjach. Polecam z całego
serca bo smakuje i wygląda obłędnie.
Schab w kremowym
sosie balsamicznym, duszone
ziemniaki z
koperkiem i zasmażana
fasolka
Składniki (4 osoby)4
polędwiczki wieprzowe (
schabowe)250 g
pieczarek1 duża
cebula100 g
śmietany 18%2
kostki rosołowekolendra mielona (
przyprawa)
czosnek w proszku
rozmarynocet balsamicznypieprzsólmąkaolej rzepakowyzielona
pietruszka (do dekoracji)
ziemniakikoperekmasłosólzielona fasolka szparagowabułka tartamasłosólcukiersok z cytrynyNacieramy
mięso kolendrą mieloną,
czosnkiem,
rozmarynem i
pieprzem.
Rozmaryn i
czosnek w małej ilości, tylko tak do smaku. Nie chcemy, żeby po kuchni rozchodził się zapach
rozmarynu, chcemy go tylko delikatnie wyczuwać podczas jedzenia. Czasami nadużycie przypraw jest większą zbrodnią niż rozgotowanie
makaronu. Na patelni rozgrzewamy minimalną ilość
oleju , obsmażamy
schab z dwóch stron na złoto, dodajemy pokrojone w plastry
pieczarki i drobno posiekaną
cebulę. Smażymy, aż wszystko nam się zarumieni , a widelec swobodnie wchodzi w
mięso. Posypujemy równomiernie, wszytko jedną łyżką
mąki i mieszamy, aż się
mąka ładnie połączy z warzywami. Rozrabiamy dwie
kostki rosołowe z 1/2 l wrzącej
wody. Oczywiście można użyć innego
bulionu, najlepszy będzie własnej roboty. Wlewamy na patelnie (rondla) , trzymając przez chwilę na dużym ogniu i mieszamy z pasją. Zmniejszamy gaz, przykrywamy i dusimy przez następne 15-20 minut. Mamy już ładny sos,
mięso jest kruche, dolewamy 100 g
śmietany i delikatnie mieszamy. Po pięciu minutach dodajemy jedną łyżeczkę
octu balsamicznego i jeszcze trzy krople, liczymy do 20, zdejmujemy z ognia i dajemy parę minut wytchnienia, niech
ocet wyparuje, a balsam się rozpłynie. Na końcu posypujemy zieloną
pietruszką, choć można to pominąć. To co najważniejsze mamy gotowe.



Podajemy z duszonymi
ziemniakami z
koperkiem i odrobiną
masła.
Fasolkę gotuję w wodzie z dodatkiem
soli,
cukru i paru kropel
soku z cytryny. W rondlu rozpuszczam
masło posypuje
bułką tartą, dodaje
soli i
cukru. Jak nam się
bułka zarumieni, dodajemy odcedzoną z
wody fasolkę i zasmażam przez chwilę, energicznie mieszając. Podane do stołu, mam nadzieję, że będzie smakowało.

P.S.Nie można pominąć , ani zastąpić
octu balsamicznego - jest kwintesencją tego sosuDo
mięsa, ani do sosu nie dodałam
soli, bo
bulion wyszedł wystarczająco słony, więc trzeba
mieć to na uwadze.Jeżeli sos wyjdzie nam za słony, za gęsty - dodajemy
wody , nie
śmietany.Jeżeli Wam smakowało i podoba Wam się w sznupkowej kuchni, to musicie koniecznie przytulić nas na FACEBOOKU - po prawej stronie jest fejsowa etykietka, wystarczy tam kliknąć i od razu Wasze życie nabierze smaku i koloru:) A nasze będzie bogatsze o kolejnych przyjaciół.