ßßß Cookit - przepis na Kurczak pieczony w wędzonej papryce i gotowanym czosnku

Kurczak pieczony w wędzonej papryce i gotowanym czosnku

nazwa

Wykonanie

Postanowiłam, że co jakiś czas będę zamieszczać post zatytułowany "maksymalnie kulinarnie" , gdzie będę Wam przedstawiała całe zestawy obiadowe z dokładnym przepisem od A do Z. Napiszcie, czy podoba Wam się pomysł, bo ostatnio jesteście strasznie małomówni. Cudne z Was obżartuchy, ale paskudne leniuchy, Dzisiaj w nocy na przykład, na wątek o śledziach weszły 144 osoby. Śledzie wyjadły, ale słowem się nie odezwały, o pozmywaniu naczyń nie wspomnę. Następnym razem nie zostawię Wam światełka w lodówce, zobaczycie. Nie bójcie się pisać do Sznupków, nie musicie się rejestrować na stronie, wystarczy w okienku komentarz, przy sposobie komentowania wybrać ostatnią opcję - Anonim. Każdy komentarz nas cieszy, a najbardziej cieszą Sznupka. On uwielbia o sobie czytać, a jak go jeszcze chwalą to już w ogóle jest w siódmym niebie. Jeżeli nie przytuliliście nas jeszcze na fejsbuku, to jak skierujecie swoje piękne oczęta na prawo , to znajdziecie fejsowe okienko i wystarczy kliknąć - LUBIĘ - no chyba, że nie lubicie, to spoko, zrozumiem, tylko, żeby później płaczu nie było, że zupa była za słona. No dobrze, kazanie zakończone, czas zabrać się za gotowanie.
Zestaw obiadowy
kasza gryczana zasmażana z jajkiem i fetą
surówka z sałaty lodowej
Składniki:
8 małych udek z kurczaka
4 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżeczka ostrej wędzonej papryki (łagodnej 2 łyżeczki)
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka cukru ( płaska)
4 duże ząbki ugotowanego czosnku
sól morska/pieprz do smaku
Zacznijmy od gotowanego czosnku, skąd ten pomysł? Już kiedyś wam polecałam pieczony czosnek w całości, ma całkiem inny smak i jest rewelacyjny praktycznie do wszystkiego. Jednak trudno odpalać piekarnik dla 4 ząbków, żeby dodać go później do marynaty, prawda? Jak wszędzie, tak i w kuchni rządzą nami przypadki. Gotowałam kaszę w woreczkach i dorzuciłam cztery ząbki czosnku do smaku w całości, nie obierając nawet tej ostatniej warstwy łupinki. I tu mnie natchnienie dopadło, a raczej pchnęło w stronę tego ugotowanego czosnku. Delikatnie nacięłam łupinkę i już wiedziałam, że gotowany czosnek to jest to. Słuchajcie delikatny, aromatyczny, niemalże kremowy, do tego bardziẻj przyjazny dla naszych żołądków niż surowy, czy pieczony. Polecam wam z całego serca, nawet jak będziecie robić kotlety schabowe, czy z kurczaka zamiast świeżego, to w małym garnuszku ugotujcie ząbki czosnku, gotują się szybko , sprawdzamy widelcem czy są miękkie i już gotowe, wyciskamy z łupinki. W połączeniu z majerankiem - boski smak! No ale wracajmy do naszych udek. Olej łączymy z przyprawami i czosnkiem - smarujemy tą marynatą kurczaka i odstawiamy na przynajmniej 2 godziny do lodówki. Piekarnik rozgrzewamy na 180C i pieczemy przez 45- 55 minut w zależności od wielkości udek. Mięso mamy gotowe.
Kasza gryczana zasmażana z jajkiem i fetą
Składniki:
2 woreczki kaszy gryczanej
1 jajko
100 g sera feta
pieprz
oregano
4 ząbki czosnku
Kaszą gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem 4 ząbków czosnku według instrukcji na opakowaniu, ale nie przegotować kaszy, bo czeka ją jeszcze smażenie i może się nam rozciapciać, więc lepiej odjąć te 2 minutki z czasu gotowania . Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i chwilę przesmażamy kaszę , dodając dwie porządne szczypty oregano i pieprz.
Robimy dziurę w patelni i wbijamy jajko, czekamy aż nam się zetnie, jak sadzone, następnie za pomocą drewnianej łyżki zaczynamy kaszę z jajkiem mieszać, tak żeby rozpadła się na jak najmniejsze kawałki. Na końcu dodajemy pokruszony ser feta i zasmażamy, aż nam się większość sera rozpuści. Kaszę mamy gotową.
Surówka z sałaty lodowej
Składniki:
1/2 główki sałaty
1 czerwona papryka
1/2 zielonego ogórka
6 pomidorów koktajlowych
koperek
olej/oliwa
sok z cytryny
miód
sól morska
pieprz
Do miski wrzucamy posiekaną garść koperku, 4 łyżki oleju, 4 łyżki soku z cytryny, 1 łyżeczkę miodu. Mieszamy intensywnie, aż sos zrobi się lekko mętny i gęsty. Próbujemy i w miarę potrzeb dodajemy cytryny lub odrobiny wody przegotowanej. Na koniec dorzucamy posiekaną (porwaną) sałatę lodową, ogórka i paprykę oraz połówki pomidorków. Surówka gotowa - możemy podawać do stołu. Smacznego Kochani:)
P.S Możemy ugotować więcej czosnku. Ja własnie tak wczoraj zrobiłam, przełożyłam do małego słoiczka(pastę) zalałam oliwą i posypałam solą morską, myślę, że z tydzień może stać - na śniadanie zrobiłam tosta, posmarowałam tym czosnkiem, jogurtem naturalnym i pokroiłam świeżego ogórka na to - CO ZA SMAK - ORGAZM O PORANKU!
Źródło:http://sznupkowiewpodrozyzycia.blogspot.com/2014/09/kurczak-w-wedzonej-papryce-sposob-na.html